China is een sleutelfactor op de steenkoolmarkt. Het land was aanvankelijk een exporteur van steenkool, maar moet nu zelf kolen invoeren. Die switch is uiteraard het gevolg van een sterke toename van de vraag naar energie in China.

Bovendien gebeurt de productie van steenkool in de provincie Shanxi, de belangrijkste regio voor steenkool in China, allesbehalve op een professionele manier.

In de eerste zes maanden van dit jaar importeerde China bijna 50 miljoen ton steenkool voor elektriciteitscentrale, een stijging met 130% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

Daniel Brebner, commodities analyst bij Deutsche Bank in Londen, schat dat de groei van het elektriciteitsverbruik in China in het vierde kwartaal nog maar 6% gaat bedragen, tegenover 20% in de eerste zes maanden van dit jaar.

China is een sleutelfactor op de steenkoolmarkt. Het land was aanvankelijk een exporteur van steenkool, maar moet nu zelf kolen invoeren. Die switch is uiteraard het gevolg van een sterke toename van de vraag naar energie in China. Bovendien gebeurt de productie van steenkool in de provincie Shanxi, de belangrijkste regio voor steenkool in China, allesbehalve op een professionele manier. In de eerste zes maanden van dit jaar importeerde China bijna 50 miljoen ton steenkool voor elektriciteitscentrale, een stijging met 130% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Daniel Brebner, commodities analyst bij Deutsche Bank in Londen, schat dat de groei van het elektriciteitsverbruik in China in het vierde kwartaal nog maar 6% gaat bedragen, tegenover 20% in de eerste zes maanden van dit jaar.