Rodman verblijft al sinds 2002 in de Chinese hoofdstad en kent de situatie aldaar op zijn duimpje. Momenteel staan er al 55 buildings effectief leeg, maar tientallen anderen lopen het risico om hetzelfde lot te ondergaan.

Rodman, president van Global Distressed Solutions LLC, adviseert private equity groepen en hedge funds op de Chinese viseert. Hij stelt vast dat ongeveer de helft van de kantoorruimten in Beijing momenteel leegstaat. Ter vergelijking: dat is meer dan de totale verhuurde kantoorruimte in de vijf grootste Duitse kantoormarkten in 2009.

De leegstandsratio van 22,40% in het derde kwartaal van vorig jaar was op negende hoogste van de 103 markten die door CB Richard Ellis Group worden gevolgd. Hierbij was de nieuwbouw nog niet opgenomen, want in Beijing zijn sindsdien heel wat nieuwe gebouwen in gebruik genomen.

In China is enorm veel gebouwd dankzij het feit dat de banken los omsprongen met de kredietverstrekking, een gegeven waar de Chinese overheid recent iets aan heeft proberen te doen.

Ex-Morgan Stanley hoofdeconoom voor Azië Andy Xie en hedge fund manager James Chanos noemden de Chinese vastgoedmarkt al eerder een zeepbel die maar moeilijk zal verdwijnen.

Maar ook de beurs is een bron van zorgen voor de Chinese regering. Van de 15 grootste Aziatische markten is de Shanghai Composite Index op basis van waardering (de verwachte winst voor dit jaar ) de op twee na duurste, alleen Japan en India scoren nog slechter.

Rodman verblijft al sinds 2002 in de Chinese hoofdstad en kent de situatie aldaar op zijn duimpje. Momenteel staan er al 55 buildings effectief leeg, maar tientallen anderen lopen het risico om hetzelfde lot te ondergaan. Rodman, president van Global Distressed Solutions LLC, adviseert private equity groepen en hedge funds op de Chinese viseert. Hij stelt vast dat ongeveer de helft van de kantoorruimten in Beijing momenteel leegstaat. Ter vergelijking: dat is meer dan de totale verhuurde kantoorruimte in de vijf grootste Duitse kantoormarkten in 2009. De leegstandsratio van 22,40% in het derde kwartaal van vorig jaar was op negende hoogste van de 103 markten die door CB Richard Ellis Group worden gevolgd. Hierbij was de nieuwbouw nog niet opgenomen, want in Beijing zijn sindsdien heel wat nieuwe gebouwen in gebruik genomen. In China is enorm veel gebouwd dankzij het feit dat de banken los omsprongen met de kredietverstrekking, een gegeven waar de Chinese overheid recent iets aan heeft proberen te doen. Ex-Morgan Stanley hoofdeconoom voor Azië Andy Xie en hedge fund manager James Chanos noemden de Chinese vastgoedmarkt al eerder een zeepbel die maar moeilijk zal verdwijnen. Maar ook de beurs is een bron van zorgen voor de Chinese regering. Van de 15 grootste Aziatische markten is de Shanghai Composite Index op basis van waardering (de verwachte winst voor dit jaar ) de op twee na duurste, alleen Japan en India scoren nog slechter.