Alles wijst er op dat de stroom van slecht nieuws in de komende dagen en weken gaat aanhouden. John Lonski, chef econoom bij Moody's Capital Markets Group in New York, wijst er dat nu blijkt hoe zwak het vierde kwartaal van 2008 economisch wel is geweest. De omzetcijfers bleven zwaar achter op de verwachtingen en dus konden ontslagen niet uitblijven.

Lonski verwacht dat alleen al in de Verenigde Staten meer dan 2 miljoen jobs verloren zullen gaan, waarvan meer dan driekwart tijdens de eerste zes maanden van dit jaar. Het risico op een verdere serieuze economische terugval in de VS mag volgens hem niet worden onderschat.

Meest spraakmakend was het schrappen van 7500 tot 11.000 jobs bij General Capital, de financiële arm van General Electric. Het bedrijf wil de kosten met 2 miljard dollar drukken, zodat ontslagen onvermijdelijk zijn.

Inmiddels is duidelijk dat Amerikaanse bedrijven sinds begin 2009 in versneld tempo mensen zijn gaan ontslaan. Die trend zal zich ook in andere landen aftekenen en de kans is klein dat België gaat kunnen ontsnappen.

In de Verenigde Staten stijgt het aantal nieuwe aanvragen voor een werkloosheidsuitkering veel sneller dan verwacht, tot twee weken geleden ongeveer 525.000. Ian Shepherdson, chef U.S. economie bij consultingbedrijf High Frequency Economics ziet dat aantal in de loop van dit jaar oplopen tot 750.000.

Alles wijst er op dat de stroom van slecht nieuws in de komende dagen en weken gaat aanhouden. John Lonski, chef econoom bij Moody's Capital Markets Group in New York, wijst er dat nu blijkt hoe zwak het vierde kwartaal van 2008 economisch wel is geweest. De omzetcijfers bleven zwaar achter op de verwachtingen en dus konden ontslagen niet uitblijven. Lonski verwacht dat alleen al in de Verenigde Staten meer dan 2 miljoen jobs verloren zullen gaan, waarvan meer dan driekwart tijdens de eerste zes maanden van dit jaar. Het risico op een verdere serieuze economische terugval in de VS mag volgens hem niet worden onderschat.Meest spraakmakend was het schrappen van 7500 tot 11.000 jobs bij General Capital, de financiële arm van General Electric. Het bedrijf wil de kosten met 2 miljard dollar drukken, zodat ontslagen onvermijdelijk zijn. Inmiddels is duidelijk dat Amerikaanse bedrijven sinds begin 2009 in versneld tempo mensen zijn gaan ontslaan. Die trend zal zich ook in andere landen aftekenen en de kans is klein dat België gaat kunnen ontsnappen. In de Verenigde Staten stijgt het aantal nieuwe aanvragen voor een werkloosheidsuitkering veel sneller dan verwacht, tot twee weken geleden ongeveer 525.000. Ian Shepherdson, chef U.S. economie bij consultingbedrijf High Frequency Economics ziet dat aantal in de loop van dit jaar oplopen tot 750.000.