Laagste prijsniveau sinds januari

Deze week zakte de goudprijs weg tot het laagste prijsniveau sinds januari. Signalen over een vertragende groei uit verschillende delen van de wereld, van China over de Verenigde Staten tot Duitsland, stuurden de dollar hoger.

Een hogere dollar remt de vraag naar edelmetalen af. Niet alleen de goudprijs maakte een stevig slippertje, ook bijvoorbeeld palladium ging stevig onderuit.

Bernard Dahdah, in Londen analist bij Natixis Commodity Markets Ltd., wees nogmaals op de sterke correlatie tussen de goudprijs en de dollar. Hij sluit uit dat de goudprijs sterk zal kunnen stijgen zonder dat er een verzwakking in de dollarkoers plaatsvindt.

Stakende Indische juweliers remmen goudprijs af

Er is echter nog een andere factor die de goudprijs afremt. In het noorden en het oosten van India zijn de juwelenverkopers in staking gaan, dit wegens de grote belastingdruk waar ze aan onderworpen zijn. Naar verluidt zijn ongeveer de helft van de Indische juwelenwinkels gesloten.

Het is de eerste keer in zeven jaar dat de Indische juweliers hun winkels geslotqen houden. Daardoor is de fysieke vraag naar goud meteen een stuk kleiner geworden, want India is de grootste importeur van goud in de wereld. Leon Westgate, analist bij Standard Bank Plc, is van mening dat de goudprijs niet noemenswaardig zal kunnen stijgen zonder dat de staking in India achter de rug is.

Laagste prijsniveau sinds januari Deze week zakte de goudprijs weg tot het laagste prijsniveau sinds januari. Signalen over een vertragende groei uit verschillende delen van de wereld, van China over de Verenigde Staten tot Duitsland, stuurden de dollar hoger. Een hogere dollar remt de vraag naar edelmetalen af. Niet alleen de goudprijs maakte een stevig slippertje, ook bijvoorbeeld palladium ging stevig onderuit. Bernard Dahdah, in Londen analist bij Natixis Commodity Markets Ltd., wees nogmaals op de sterke correlatie tussen de goudprijs en de dollar. Hij sluit uit dat de goudprijs sterk zal kunnen stijgen zonder dat er een verzwakking in de dollarkoers plaatsvindt. Stakende Indische juweliers remmen goudprijs af Er is echter nog een andere factor die de goudprijs afremt. In het noorden en het oosten van India zijn de juwelenverkopers in staking gaan, dit wegens de grote belastingdruk waar ze aan onderworpen zijn. Naar verluidt zijn ongeveer de helft van de Indische juwelenwinkels gesloten. Het is de eerste keer in zeven jaar dat de Indische juweliers hun winkels geslotqen houden. Daardoor is de fysieke vraag naar goud meteen een stuk kleiner geworden, want India is de grootste importeur van goud in de wereld. Leon Westgate, analist bij Standard Bank Plc, is van mening dat de goudprijs niet noemenswaardig zal kunnen stijgen zonder dat de staking in India achter de rug is.