Hoe men het ook draait of keert, de Chinese economie blijft een staatsgeleide economie. De regering in Beijing beveelt dat het BBP met minstens 8% moet groeien en vervolgens groeit die economie ook met minstens 8%.

Pauly spreekt in dat verband niet van kapitalisme, maar van quasi-kapitalisme. Hij noemt de huidige strategie de Beijing consensus, wat neerkomt op het geloof dat meer staatscontrole financiële rampen gaat kunnen helpen voorkomen.

Staatsbedrijven kopen concreet privé-bedrijven in de auto-, energie- en staalsector op. Zelfs in de Internet search business wil de regering actief worden met een concurrenti voor Baidu.

Het opleggen van prijzen is bedoeld om de inflatie te stoppen, maar deze strategie werkt volgens Pauly niet. Hij verwijst in dat verband naar Japan en naar Rusland (meer bepaald naar de vroegere Sovjet-Unie), waar staatsinterventie niet heeft kunnen voorkomen dat beide landen zich in langdurige crissen stortten.

Het is dus niet zo dat China een nieuwe en betere manier heeft gevonden om de economie te runnen. Vroeg of laat gaat Beijing tegen zijn eigen grenzen botsen, met alle gevolgen van dien.

Hoe men het ook draait of keert, de Chinese economie blijft een staatsgeleide economie. De regering in Beijing beveelt dat het BBP met minstens 8% moet groeien en vervolgens groeit die economie ook met minstens 8%. Pauly spreekt in dat verband niet van kapitalisme, maar van quasi-kapitalisme. Hij noemt de huidige strategie de Beijing consensus, wat neerkomt op het geloof dat meer staatscontrole financiële rampen gaat kunnen helpen voorkomen. Staatsbedrijven kopen concreet privé-bedrijven in de auto-, energie- en staalsector op. Zelfs in de Internet search business wil de regering actief worden met een concurrenti voor Baidu. Het opleggen van prijzen is bedoeld om de inflatie te stoppen, maar deze strategie werkt volgens Pauly niet. Hij verwijst in dat verband naar Japan en naar Rusland (meer bepaald naar de vroegere Sovjet-Unie), waar staatsinterventie niet heeft kunnen voorkomen dat beide landen zich in langdurige crissen stortten. Het is dus niet zo dat China een nieuwe en betere manier heeft gevonden om de economie te runnen. Vroeg of laat gaat Beijing tegen zijn eigen grenzen botsen, met alle gevolgen van dien.