De Smart Behavior Blog: doe niet langer domme dingen met je geld!

Confronterend, hilarisch maar zeker heel herkenbaar, schetsen we in deze wekelijkse blog de veelvoorkomende valkuilen voor beleggers en tekenen we de oplossing voor je uit...

Leg niet al je eieren in één mandje. Zorg ervoor dat je verschillende beleggingen in je portefeuille samenbrengt. Als een bepaalde belegging het even wat minder doet, dan doet een andere belegging het misschien toch beter! Dit noemt men diversificatie.

De aandelenbeurzen hebben de afgelopen jaren een mooi herstel laten zien. De rente is inmiddels gedaald tot een dieptepunt met stijgende obligatiekoersen als gevolg. Zowel defensieve portefeuilles (met meer obligaties) als meer dynamische portefeuilles (met meer aandelen) hebben indrukwekkende rendementen opgetekend.

Een aantal beleggers hebben dit misschien nog niet als zodanig ervaren. Ze proberen nog steeds de grote verliezen van 2008 (en misschien later nog eens in 2011) te verteren en staan huiverachtig tegenover aandelen. Of ze staan aan de zijlijn te wachten omdat ze nog niet terug in aandelen durven te stappen. Ondanks het feit dat veel aandelenindices sinds het dieptepunt in 2009 al weer bijna verdubbeld zijn!

Mensen die moeten leven van hun beleggingen kochten vroeger obligaties. Omwille van de lage rente gaan deze beleggers vandaag op zoek naar alternatieve beleggingen. Ze kijken jaloers naar de hoge rendementen van aandelen, of gaan voor hefboomfondsen of vastgoed. Sommige volgen een aanbeveling voor goud of andere edelmetalen. Kortom, beleggers komen in de verleiding om meer risico te nemen. Maar let op: alle instrumenten, fondsen en beleggingssoorten kennen verschillende opbrengsten en ook verschillende risico's!

Terug naar de basis

Als je vanaf de start een goed gespreide portefeuille opbouwt en belegt in verschillende categorieën en binnen die categorieën ook verschillende individuele beleggingen selecteert, dan spreid je je opbrengsten maar belangrijker nog ook je risico's.

Er zijn weinig beleggers die op elk moment en consequent de juiste keuze maken. Het is veel belangrijker om op basis van je risicogevoeligheid de juiste verdelingen te maken afgestemd op je plan. En afhankelijk van de marktontwikkelingen dichtbij deze strategie te blijven in plaats van vandaag vol in aandelen belegd te zijn, morgen volledig te switchen naar obligaties om een jaar later weer alles te verkopen en op de spaarrekening te zetten. (RvB)

Deze column is geschreven door Robert van Beek CFP® €FA, auteur en vertaler van 'The Behavior Gap, Stop doing dumb things with your money' van Carl Richards, columnist bij de New York Times. De sketches confronteren beleggers met hun gedrag en de manier waarop we communiceren over complexe financiële begrippen. Robert is sinds 1992 actief in de financiële wereld. Uw reacties zijn welkom op info@robertvanbeek.eu. Kijk ook op www.behaviorgap.eu voor meer informatie.

Leg niet al je eieren in één mandje. Zorg ervoor dat je verschillende beleggingen in je portefeuille samenbrengt. Als een bepaalde belegging het even wat minder doet, dan doet een andere belegging het misschien toch beter! Dit noemt men diversificatie.De aandelenbeurzen hebben de afgelopen jaren een mooi herstel laten zien. De rente is inmiddels gedaald tot een dieptepunt met stijgende obligatiekoersen als gevolg. Zowel defensieve portefeuilles (met meer obligaties) als meer dynamische portefeuilles (met meer aandelen) hebben indrukwekkende rendementen opgetekend.Een aantal beleggers hebben dit misschien nog niet als zodanig ervaren. Ze proberen nog steeds de grote verliezen van 2008 (en misschien later nog eens in 2011) te verteren en staan huiverachtig tegenover aandelen. Of ze staan aan de zijlijn te wachten omdat ze nog niet terug in aandelen durven te stappen. Ondanks het feit dat veel aandelenindices sinds het dieptepunt in 2009 al weer bijna verdubbeld zijn!Mensen die moeten leven van hun beleggingen kochten vroeger obligaties. Omwille van de lage rente gaan deze beleggers vandaag op zoek naar alternatieve beleggingen. Ze kijken jaloers naar de hoge rendementen van aandelen, of gaan voor hefboomfondsen of vastgoed. Sommige volgen een aanbeveling voor goud of andere edelmetalen. Kortom, beleggers komen in de verleiding om meer risico te nemen. Maar let op: alle instrumenten, fondsen en beleggingssoorten kennen verschillende opbrengsten en ook verschillende risico's!Als je vanaf de start een goed gespreide portefeuille opbouwt en belegt in verschillende categorieën en binnen die categorieën ook verschillende individuele beleggingen selecteert, dan spreid je je opbrengsten maar belangrijker nog ook je risico's.Er zijn weinig beleggers die op elk moment en consequent de juiste keuze maken. Het is veel belangrijker om op basis van je risicogevoeligheid de juiste verdelingen te maken afgestemd op je plan. En afhankelijk van de marktontwikkelingen dichtbij deze strategie te blijven in plaats van vandaag vol in aandelen belegd te zijn, morgen volledig te switchen naar obligaties om een jaar later weer alles te verkopen en op de spaarrekening te zetten. (RvB)