Het toenemen van de spread heeft te maken met de bezorgheid dat de crisis rond de overheidstekorten opnieuw aan het toenemen is nu de economische opleving dreigt stil te vallen.

De daling heeft bovendien te maken met speculatie dat de banken een deel van de staatsobligaties die ze kochten tijdens het noodfinancieringsprogramma van de Europese Centrale Bank. Dat programma loopt op 1 juli af.

Kornelius Purps, fixed-income strateeg bij UniCredit Spa, spreekt van een "supply shock" omdat de banken overwegen hun obligaties in portefeuille te verkopen om de ECB terug te betalen. De trend zou zich deze week kunnen verder zetten.

Het rendement op de 10-jarige Belgische staatsobligatie steeg vrijdag met 7 basispunten tot 3,57%, waardoor de spread met de bunds opliep tot 97 basispunten. Dat is het hoogste niveau sinds 8 juni.

Het toenemen van de spread heeft te maken met de bezorgheid dat de crisis rond de overheidstekorten opnieuw aan het toenemen is nu de economische opleving dreigt stil te vallen. De daling heeft bovendien te maken met speculatie dat de banken een deel van de staatsobligaties die ze kochten tijdens het noodfinancieringsprogramma van de Europese Centrale Bank. Dat programma loopt op 1 juli af. Kornelius Purps, fixed-income strateeg bij UniCredit Spa, spreekt van een "supply shock" omdat de banken overwegen hun obligaties in portefeuille te verkopen om de ECB terug te betalen. De trend zou zich deze week kunnen verder zetten. Het rendement op de 10-jarige Belgische staatsobligatie steeg vrijdag met 7 basispunten tot 3,57%, waardoor de spread met de bunds opliep tot 97 basispunten. Dat is het hoogste niveau sinds 8 juni.