Maar eigenlijk is er een eenvoudige uitleg voor dit fenomeen. Hedge funds en andere speculanten gaan massaal short in de Japanse yen, een munt die zo goed als niet oplevert. Met de opbrengst van de verkopen van yens kopen ze perifere Europese staatsobligaties.

De kruik gaat echter zo lang te water tot ze barst en op een bepaald moment zullen de posities omgedraaid worden. Op dat moment zullen de perifere obligatiekoersen opnieuw door de vloer zakken, waardoor de situatie op de markt weer volledig scheefgetrokken kan worden.

Maar eigenlijk is er een eenvoudige uitleg voor dit fenomeen. Hedge funds en andere speculanten gaan massaal short in de Japanse yen, een munt die zo goed als niet oplevert. Met de opbrengst van de verkopen van yens kopen ze perifere Europese staatsobligaties. De kruik gaat echter zo lang te water tot ze barst en op een bepaald moment zullen de posities omgedraaid worden. Op dat moment zullen de perifere obligatiekoersen opnieuw door de vloer zakken, waardoor de situatie op de markt weer volledig scheefgetrokken kan worden.