Januari 2008 was in ieder geval geen opsteker want de Standard & Poor's 500 index liet op maandbasis een daling met 8,57% optekenen. Sinds 1950 is het nog maar vijf keer gebeurd dat de januari-barometer fout was. De betrouwbaarheidsratio van deze index bedraagt 9,10%.

De cijfers zijn afkomstig van Stock Trader's Almanac, een organisatie die zich bezighoudt met marktstatistieken. Jerry Webman, chef econoom bij Oppenheimer Funds in New York, relativeert echter de waarde van de barometer. Deze zou inderdaad geldingskracht hebben voor 'normale' tijden, maar momenteel beleven we allesbehalve 'normale' tijden.

Webman is van mening dat we in een andere wereld zijn wakker geworden en dat het geen enkele zin nog heeft om op basis van statistische gegevens toekomstige trends proberen te herkennen.

Of de januari-barometer ditmaal zal kloppen of niet, hangt nauw samen met de inspanningen van de overheden om zowel de financiële markten als de wereldeconomie in het zadel te houden. Indien de inspanningen juist gedoseerd worden, kunnen we een beursrally krijgen die de kracht van de januari-barometer kort en goed weerlegt.

Brian Battle, vice president trading bij Performance Trust Capital Partners in Chicago, is het met Webman eens dat we ons in omstandigheden bevinden die sinds de Grote Depressie van de jaren 30 niet meer zijn voorgekomen.

Dit jaar zou de kwaliteit van de bedrijfsresultaten het algemeen plaatje wel eens kunnen komen verstoren. Afschuwelijk slechte cijfers zullen voor koersdruk zorgen, maar het zou allemaal nog kunnen meevallen.

Januari 1970 was de slechtste maand ooit voor de S&P 500, met een koersdaling voor de index van 7,65%. Uiteindelijk werd het jaar toch afgesloten met een winst van 0,10%.

Januari 2008 was in ieder geval geen opsteker want de Standard & Poor's 500 index liet op maandbasis een daling met 8,57% optekenen. Sinds 1950 is het nog maar vijf keer gebeurd dat de januari-barometer fout was. De betrouwbaarheidsratio van deze index bedraagt 9,10%. De cijfers zijn afkomstig van Stock Trader's Almanac, een organisatie die zich bezighoudt met marktstatistieken. Jerry Webman, chef econoom bij Oppenheimer Funds in New York, relativeert echter de waarde van de barometer. Deze zou inderdaad geldingskracht hebben voor 'normale' tijden, maar momenteel beleven we allesbehalve 'normale' tijden. Webman is van mening dat we in een andere wereld zijn wakker geworden en dat het geen enkele zin nog heeft om op basis van statistische gegevens toekomstige trends proberen te herkennen. Of de januari-barometer ditmaal zal kloppen of niet, hangt nauw samen met de inspanningen van de overheden om zowel de financiële markten als de wereldeconomie in het zadel te houden. Indien de inspanningen juist gedoseerd worden, kunnen we een beursrally krijgen die de kracht van de januari-barometer kort en goed weerlegt. Brian Battle, vice president trading bij Performance Trust Capital Partners in Chicago, is het met Webman eens dat we ons in omstandigheden bevinden die sinds de Grote Depressie van de jaren 30 niet meer zijn voorgekomen. Dit jaar zou de kwaliteit van de bedrijfsresultaten het algemeen plaatje wel eens kunnen komen verstoren. Afschuwelijk slechte cijfers zullen voor koersdruk zorgen, maar het zou allemaal nog kunnen meevallen. Januari 1970 was de slechtste maand ooit voor de S&P 500, met een koersdaling voor de index van 7,65%. Uiteindelijk werd het jaar toch afgesloten met een winst van 0,10%.