Zowel de Amerikaanse als de Britse en de Japanse centrale bank zijn op een hoogst speculatieve manier geld beginnen te drukken. Ze waagden deze gok in de hoop een kwakkelende economie weer op de benen te krijgen. Die gok blijkt echter te zijn mislukt, de speculatie werd integendeel zelfs nog meer aangewakkerd.

Er is dus sprake van dubbele speculatie: de centrale banken speculeerden op een economische opleving, maar het daartoe beschikbare geld leidde tot nog meer speculatie. Die speculatie heeft nu tot kwetsbare instabiliteit geleid, waarbij het kritieke punt al geruime tijd geleden werd bereikt.

Zowel de Amerikaanse als de Britse en de Japanse centrale bank zijn op een hoogst speculatieve manier geld beginnen te drukken. Ze waagden deze gok in de hoop een kwakkelende economie weer op de benen te krijgen. Die gok blijkt echter te zijn mislukt, de speculatie werd integendeel zelfs nog meer aangewakkerd. Er is dus sprake van dubbele speculatie: de centrale banken speculeerden op een economische opleving, maar het daartoe beschikbare geld leidde tot nog meer speculatie. Die speculatie heeft nu tot kwetsbare instabiliteit geleid, waarbij het kritieke punt al geruime tijd geleden werd bereikt.