Er is volgens Bogle iets scheef gelopen in ons financieel systeem, iets wat hij met cijfers probeert aan te tonen. Dit jaar hebben de bedrijven in de VS ongeveer 250 miljard dollar opgehaald via aandelenemissies en via beursintroducties.

Dat bedrag valt in het niets tegenover de bedragen die in de speculatieve sfeer omgaan.

Wereldwijd zou er een bedrag van 33.000 miljard dollar circuleren, bedrag dat alleen wordt gebruikt om te speculeren op de psychologie op de financiële markten.

Hij stelt drie maatregelen voor om iets te doen aan die speculatie: een transactietaks, een belasting op meerwaarden gerealiseerd op zeer korte termijn en meer én betere regelgeving.

Er is volgens Bogle iets scheef gelopen in ons financieel systeem, iets wat hij met cijfers probeert aan te tonen. Dit jaar hebben de bedrijven in de VS ongeveer 250 miljard dollar opgehaald via aandelenemissies en via beursintroducties. Dat bedrag valt in het niets tegenover de bedragen die in de speculatieve sfeer omgaan. Wereldwijd zou er een bedrag van 33.000 miljard dollar circuleren, bedrag dat alleen wordt gebruikt om te speculeren op de psychologie op de financiële markten. Hij stelt drie maatregelen voor om iets te doen aan die speculatie: een transactietaks, een belasting op meerwaarden gerealiseerd op zeer korte termijn en meer én betere regelgeving.