Bovendien lijken de speculanten hun vertrouwen in het goud te zijn kwijtgeraakt. De openstaande long posities, waarmee op een stijging van de goudprijs wordt gerekend, hebben een absoluut dieptepunt bereikt. Maar het afbouwen van die speculatieve posities hoeft niet noodzakelijk een negatieve factor te zijn.

Het betekent namelijk dat het belang van de papieren goudmarkt afneemt. Het is vooral die papieren markt die verantwoordelijk is geweest voor de forse corrective in de goudprijs. Mogelijk kan in de komende maanden de fysieke vraag de bovenhand krijgen, met een stevige stijging van de goudprijs tot gevolg.

Bovendien lijken de speculanten hun vertrouwen in het goud te zijn kwijtgeraakt. De openstaande long posities, waarmee op een stijging van de goudprijs wordt gerekend, hebben een absoluut dieptepunt bereikt. Maar het afbouwen van die speculatieve posities hoeft niet noodzakelijk een negatieve factor te zijn. Het betekent namelijk dat het belang van de papieren goudmarkt afneemt. Het is vooral die papieren markt die verantwoordelijk is geweest voor de forse corrective in de goudprijs. Mogelijk kan in de komende maanden de fysieke vraag de bovenhand krijgen, met een stevige stijging van de goudprijs tot gevolg.