Sinds Draghi's "whatever it takes" uitspraak in het midden van 2012 hebben bijvoorbeeld de koersen van de Portugese staatsobligaties door het dak gejaagd. Speculatief ingestelde fondsen hebben grote winsten op deze obligaties gerealiseerd, oner andere door het gebruik van leveraging.

Maar hier schuil meteen ook het gevaar op een forse correctie. Wanneer het tij op de obligatiemarkt keert, zullen dezelfde speculanten ook met een hefboomeffect op een daling van de koersen inspelen. De rente kan in dat geval fors gaan stijgen en dat kan een kwalijke zaak worden.

Sinds Draghi's "whatever it takes" uitspraak in het midden van 2012 hebben bijvoorbeeld de koersen van de Portugese staatsobligaties door het dak gejaagd. Speculatief ingestelde fondsen hebben grote winsten op deze obligaties gerealiseerd, oner andere door het gebruik van leveraging. Maar hier schuil meteen ook het gevaar op een forse correctie. Wanneer het tij op de obligatiemarkt keert, zullen dezelfde speculanten ook met een hefboomeffect op een daling van de koersen inspelen. De rente kan in dat geval fors gaan stijgen en dat kan een kwalijke zaak worden.