De prijs van suiker is vanaf de piek die op 2 februari werd bereikt al met 15% gedaald, graan, varkensbuiken, sojabonen en vee zijn vanaf hun piekprijzen eveneens flink goedkoper geworden.

Die daling heeft op de eerste plaats te maken met speculatie. De speculanten gaan op zoek naar meer veiligheid en duwen prijzen voor commodities naar omlaag door long-posities te sluiten.

De onderliggende economische situatie is allesbehalve geruststellend. De centrale banken verhogen - van China tot Rusland - hun basisrente, kwestie van de inflatie af te remmen.

Mike Zarembski, senior commodity analist bij OptionsXpress Holdings Inc. in Chicago, vindt het niet meer dan logisch dat ook op de grondstoffenmarkten een correctie plaatsvindt. Toch blijft het onderliggende plaatje voor soft commodities nog steeds uitstekend.

De prijs van suiker is vanaf de piek die op 2 februari werd bereikt al met 15% gedaald, graan, varkensbuiken, sojabonen en vee zijn vanaf hun piekprijzen eveneens flink goedkoper geworden. Die daling heeft op de eerste plaats te maken met speculatie. De speculanten gaan op zoek naar meer veiligheid en duwen prijzen voor commodities naar omlaag door long-posities te sluiten. De onderliggende economische situatie is allesbehalve geruststellend. De centrale banken verhogen - van China tot Rusland - hun basisrente, kwestie van de inflatie af te remmen. Mike Zarembski, senior commodity analist bij OptionsXpress Holdings Inc. in Chicago, vindt het niet meer dan logisch dat ook op de grondstoffenmarkten een correctie plaatsvindt. Toch blijft het onderliggende plaatje voor soft commodities nog steeds uitstekend.