Onduidelijk is of het ongeluk met het Maleisische vliegtuig, of de escalatie in het Midden Oosten, daar de oorzaak van was.

Niettemin was er de hele week al sprake van een toenemende risico-aversie op de financiële markten. Dat was goed te zien op de obligatiemarkten waar de koersen stegen en de rente dus verder daalde.

De toespraken van Federal Reserve voorzitter Janet Yellen voor het Amerikaanse congres speelden daarbij natuurlijk een rol. Enerzijds was de toon gematigd, wat leidde tot neerwaartse druk op de rente.

Anderzijds sprak ze over overtrokken waarderingen van aandelen in sommige sectoren en gaf ze ook aan dat wanneer de arbeidsmarkt sneller herstelt dan algemeen wordt aangenomen, de rente eerder kan worden verhoogd dan medio 2015.

Onduidelijk is of het ongeluk met het Maleisische vliegtuig, of de escalatie in het Midden Oosten, daar de oorzaak van was. Niettemin was er de hele week al sprake van een toenemende risico-aversie op de financiële markten. Dat was goed te zien op de obligatiemarkten waar de koersen stegen en de rente dus verder daalde. De toespraken van Federal Reserve voorzitter Janet Yellen voor het Amerikaanse congres speelden daarbij natuurlijk een rol. Enerzijds was de toon gematigd, wat leidde tot neerwaartse druk op de rente. Anderzijds sprak ze over overtrokken waarderingen van aandelen in sommige sectoren en gaf ze ook aan dat wanneer de arbeidsmarkt sneller herstelt dan algemeen wordt aangenomen, de rente eerder kan worden verhoogd dan medio 2015.