Het probleem komt er in feite op neer dat de kloof tussen de rendementen op 10-jarig staatspapier tussen de economisch sterke en economische zwakke landen steeds verder toeneemt in vergelijking. Dat kan op termijn aanleiding geven tot problemen in het monetair stelsel.

Het verschil tussen het kransje landen bestaande uit Spanje, Italië, Griekenland en Portugal en koploper Duitsland is sinds de oprichting van de euro nooit hoger geweest.

Bovendien kan het verschil vanwege de kredietcrisis nog verder oplopen. Daarenboven dreigt de kredietrating van sommige landen te worden verlaagd.

Standard & Poor's heeft die voor Griekenland en Spanje al verlaagd, Portugal en Italië dreigen de volgende slachtoffers te worden.

Het verschil tussen de rendementen op Spaanse en Duitse staatsobligaties is al opgelopen tot 115 basispunten.

Het verschil in snelheid wat betreft de economie van deelnemende landen maakt het moeilijk om een uniforme politiek in de eurozone te voeren.

Dat maakt het moeilijk om de economische groei te stimuleren. Julian Callow, chef Europese economie bij Barclays Capital in Londen, heeft er een hard hoofd in. De ECB heeft het moeilijk om een algemeen economisch beeld te schetsen.

De speculatie over een uiteenspatten van de eurozone nemen toe, hoewel het idee door de Spaanse financieminister Pedro Solbes en zijn Italiaanse collega Giulio Tremonti als 'totaal belachelijk' van de hand werd gewezen.

Marc Chandler, hoofd currency strategie bij Brown Brothers Harriman & Co. blijft een 'believer' van het euro-verhaal. Je kan volgens Chandler momenteel beter in de eurozone vertoeven dan erbuiten.

Het rendement op de 10-jarige Griekse staatsobligatie bedraagt 5,40%, terwijl kandidaat-lid voor de eurozone Hongarije een rendement van 9% op zijn staatsobligaties moet geven.

Het probleem komt er in feite op neer dat de kloof tussen de rendementen op 10-jarig staatspapier tussen de economisch sterke en economische zwakke landen steeds verder toeneemt in vergelijking. Dat kan op termijn aanleiding geven tot problemen in het monetair stelsel. Het verschil tussen het kransje landen bestaande uit Spanje, Italië, Griekenland en Portugal en koploper Duitsland is sinds de oprichting van de euro nooit hoger geweest. Bovendien kan het verschil vanwege de kredietcrisis nog verder oplopen. Daarenboven dreigt de kredietrating van sommige landen te worden verlaagd. Standard & Poor's heeft die voor Griekenland en Spanje al verlaagd, Portugal en Italië dreigen de volgende slachtoffers te worden. Het verschil tussen de rendementen op Spaanse en Duitse staatsobligaties is al opgelopen tot 115 basispunten. Het verschil in snelheid wat betreft de economie van deelnemende landen maakt het moeilijk om een uniforme politiek in de eurozone te voeren. Dat maakt het moeilijk om de economische groei te stimuleren. Julian Callow, chef Europese economie bij Barclays Capital in Londen, heeft er een hard hoofd in. De ECB heeft het moeilijk om een algemeen economisch beeld te schetsen. De speculatie over een uiteenspatten van de eurozone nemen toe, hoewel het idee door de Spaanse financieminister Pedro Solbes en zijn Italiaanse collega Giulio Tremonti als 'totaal belachelijk' van de hand werd gewezen. Marc Chandler, hoofd currency strategie bij Brown Brothers Harriman & Co. blijft een 'believer' van het euro-verhaal. Je kan volgens Chandler momenteel beter in de eurozone vertoeven dan erbuiten. Het rendement op de 10-jarige Griekse staatsobligatie bedraagt 5,40%, terwijl kandidaat-lid voor de eurozone Hongarije een rendement van 9% op zijn staatsobligaties moet geven.