Dit is de afgelopen jaren flink onderschat, door de FIFA, maar zeker ook door de Braziliaanse autoriteiten.

Nu het toernooi begonnen is en stakingen en rellen het nieuws beheersen, is de spanning voelbaar.

En duidelijk zichtbaar op de gezichten van zowel Sepp Blatter als Dilma Rousseff tijdens de openingswedstrijd tussen Brazilië en Kroatië. Maar Brazilië kon deze wedstrijd niet verliezen.

De risico's voor het toernooi, de FIFA-leiding en de politieke toekomst voor President Dilma waren simpelweg te groot. Wel pijnlijk dat er drie dubieuze beslissingen van de scheidsrechter nodig waren voor de Braziliaanse winst.

Nu een vroege uitschakeling Brazilië bespaard blijft, kan het voetbalenthousiasme de sociale onvrede wellicht wat naar de achtergrond gaan duwen.

Voor Dilma is dit cruciaal. Zij wil in de verkiezingen van oktober herkozen worden. Een chaotisch toernooi zonder Braziliaans succes zou de genadeklap voor de toch al moeizaam lopende Dilmacampagne kunnen zijn.

Dit is de afgelopen jaren flink onderschat, door de FIFA, maar zeker ook door de Braziliaanse autoriteiten. Nu het toernooi begonnen is en stakingen en rellen het nieuws beheersen, is de spanning voelbaar. En duidelijk zichtbaar op de gezichten van zowel Sepp Blatter als Dilma Rousseff tijdens de openingswedstrijd tussen Brazilië en Kroatië. Maar Brazilië kon deze wedstrijd niet verliezen. De risico's voor het toernooi, de FIFA-leiding en de politieke toekomst voor President Dilma waren simpelweg te groot. Wel pijnlijk dat er drie dubieuze beslissingen van de scheidsrechter nodig waren voor de Braziliaanse winst. Nu een vroege uitschakeling Brazilië bespaard blijft, kan het voetbalenthousiasme de sociale onvrede wellicht wat naar de achtergrond gaan duwen. Voor Dilma is dit cruciaal. Zij wil in de verkiezingen van oktober herkozen worden. Een chaotisch toernooi zonder Braziliaans succes zou de genadeklap voor de toch al moeizaam lopende Dilmacampagne kunnen zijn.