Het probleem met een consensus is natuurlijk dat het vaak om een zogenaamde "crowded trade" gaat. Met andere woorden, als iedereen al in dezelfde richting is gepositioneerd dan is de kans groot dat als de consensus een beetje verandert het snel de andere kant kan opgaan.

Dat hebben we volgens Philippe Gijsels van BNP Paribas recent nog gezien toen de EURUSD op een paar uur tijd 4 volle figuren steeg. Natuurlijk is het ook zo dat de Europese beleidsmakers liever geen te sterke munt zien om de concurrentiepositie van de zone niet onder druk te zetten.

Want hoe je het ook draait of keert, een sterke euro betekent een meer stringente omgeving voor de eurzone. En de ECB heeft al meerdere malen aangeven dat dit ook iets is waar ze in hun rentebeleid rekening mee houden. Het belooft dus nog een spannende en volatiele zomer te worden in muntenland.

Het probleem met een consensus is natuurlijk dat het vaak om een zogenaamde "crowded trade" gaat. Met andere woorden, als iedereen al in dezelfde richting is gepositioneerd dan is de kans groot dat als de consensus een beetje verandert het snel de andere kant kan opgaan. Dat hebben we volgens Philippe Gijsels van BNP Paribas recent nog gezien toen de EURUSD op een paar uur tijd 4 volle figuren steeg. Natuurlijk is het ook zo dat de Europese beleidsmakers liever geen te sterke munt zien om de concurrentiepositie van de zone niet onder druk te zetten. Want hoe je het ook draait of keert, een sterke euro betekent een meer stringente omgeving voor de eurzone. En de ECB heeft al meerdere malen aangeven dat dit ook iets is waar ze in hun rentebeleid rekening mee houden. Het belooft dus nog een spannende en volatiele zomer te worden in muntenland.