Spanje zal de eigen economie agressiever moeten herstructureren wanneer het de veiligheidszone wil bereiken. Zowel de regering als de huisgezinnen, de bedrijven en de banken hebben te veel geld geleend. Die schulden dreigen het land fataal te worden wanneer er niet wordt ingegrepen.

Monti moet woorden inslikken

Mario Monti heeft zijn commentaar op Spanje overigens moeten inslikken, want enkele dagen geleden verklaarde hij zich weinig of geen zorgen te maken over een mogelijke uitzaaiing van de Spaanse economische problemen naar de rest van Europa, op voorwaarde dat het land inderdaad werk maakt van hervormingen.

Monti zelf heeft in Italië in recordtempo wijzigingen doorgevoerd, die in eigen land trouwens op heel wat protest zijn gestoten. Het probleem met Spanje is echter dat dit land op eigen houtje de begrotingsobjectieven heeft aangepast, waardoor het deficiet op de begroting groter zal zijn dan eerst was toegelaten.

Monti is nu echter van mening dat zijn Spaanse collega Mariano Rajoy in staat zal zijn om in eigen land orde op zaken te stellen.

Volgens de Italiaanse premier heeft hervorming van de arbeidsmarkt in eigen land prioriteit, zonder daarmee te willen stellen dat de Spanjaarden daadwerkelijk dit voorbeeld moeten volgen.

Spanje zal de eigen economie agressiever moeten herstructureren wanneer het de veiligheidszone wil bereiken. Zowel de regering als de huisgezinnen, de bedrijven en de banken hebben te veel geld geleend. Die schulden dreigen het land fataal te worden wanneer er niet wordt ingegrepen. Monti moet woorden inslikkenMario Monti heeft zijn commentaar op Spanje overigens moeten inslikken, want enkele dagen geleden verklaarde hij zich weinig of geen zorgen te maken over een mogelijke uitzaaiing van de Spaanse economische problemen naar de rest van Europa, op voorwaarde dat het land inderdaad werk maakt van hervormingen. Monti zelf heeft in Italië in recordtempo wijzigingen doorgevoerd, die in eigen land trouwens op heel wat protest zijn gestoten. Het probleem met Spanje is echter dat dit land op eigen houtje de begrotingsobjectieven heeft aangepast, waardoor het deficiet op de begroting groter zal zijn dan eerst was toegelaten. Monti is nu echter van mening dat zijn Spaanse collega Mariano Rajoy in staat zal zijn om in eigen land orde op zaken te stellen.Volgens de Italiaanse premier heeft hervorming van de arbeidsmarkt in eigen land prioriteit, zonder daarmee te willen stellen dat de Spanjaarden daadwerkelijk dit voorbeeld moeten volgen.