Rajoy had in zijn verkiezingscampagne namelijk beloofd dat de BTW niet zou worden verhoogd en heeft dit uiteindelijk dus toch moeten doen.

Het hoofdtarief voor de BTW wordt opgetrokken van 18% naar 21%, het verkort tarief gaat van 8 naar 10%. De BTW-verhoging kan de consumptie verder doen dalen.

Rajoy had geen keuze

De premier legde zijn bocht van 90° uit als pure noodzaak, zijn regering had geen enkele keuze dan opnieuw de broeksriem aan te halen.

Spanje wil in totaal 65 miljard plan, waarmee het vorige begrotingsplan (met een besparing van 48 miljard euro) ruimschoots werd overtroffen.

Het is nog niet helemaal duidelijk hoeveel van het nieuwe plan uit besparingen zal bestaan. Stadsbesturen zullen worden hervormd, staatsbedrijven gesloten, voordelen voor ambtenaren afgeschaft, toelagen aan politieke partijen en vakbonden afgeschaft enzovoort. Spanje staat op een cruciaal kruispunt in zijn geschiedenis, zo verklaarde Rajoy nog.

Rajoy had in zijn verkiezingscampagne namelijk beloofd dat de BTW niet zou worden verhoogd en heeft dit uiteindelijk dus toch moeten doen. Het hoofdtarief voor de BTW wordt opgetrokken van 18% naar 21%, het verkort tarief gaat van 8 naar 10%. De BTW-verhoging kan de consumptie verder doen dalen. Rajoy had geen keuze De premier legde zijn bocht van 90° uit als pure noodzaak, zijn regering had geen enkele keuze dan opnieuw de broeksriem aan te halen. Spanje wil in totaal 65 miljard plan, waarmee het vorige begrotingsplan (met een besparing van 48 miljard euro) ruimschoots werd overtroffen. Het is nog niet helemaal duidelijk hoeveel van het nieuwe plan uit besparingen zal bestaan. Stadsbesturen zullen worden hervormd, staatsbedrijven gesloten, voordelen voor ambtenaren afgeschaft, toelagen aan politieke partijen en vakbonden afgeschaft enzovoort. Spanje staat op een cruciaal kruispunt in zijn geschiedenis, zo verklaarde Rajoy nog.