Maar om dat rendement te doen dalen, moet er een andere grote partij in de markt zijn die de Spaanse staatsobligaties opkoopt. Volgens Durden is dat niet meer of niet minder dan de rijkste Spaanse bank, namelijk het Reservefonds voor de Sociale Zekerheid.

Dat reservefonds treedt dus op als redder van de laatste hoop, meer dan 90% van de 65 miljard euro uit dit fonds is dus belegd in de risicovolle Spaanse staatsobligaties.

Er hoeft waarschijnlijk geen tekening bij wat er zal gebeuren als dit misloopt: de Spaanse regering zal niet meer in staat zijn om de pensioenen uit te betalen. Van een gevaarlijk spelletje gesproken, aldus Durden.

Maar om dat rendement te doen dalen, moet er een andere grote partij in de markt zijn die de Spaanse staatsobligaties opkoopt. Volgens Durden is dat niet meer of niet minder dan de rijkste Spaanse bank, namelijk het Reservefonds voor de Sociale Zekerheid. Dat reservefonds treedt dus op als redder van de laatste hoop, meer dan 90% van de 65 miljard euro uit dit fonds is dus belegd in de risicovolle Spaanse staatsobligaties. Er hoeft waarschijnlijk geen tekening bij wat er zal gebeuren als dit misloopt: de Spaanse regering zal niet meer in staat zijn om de pensioenen uit te betalen. Van een gevaarlijk spelletje gesproken, aldus Durden.