Europa blijft volgens Theodoor Gilissen Bankiers de financiële markten domineren; de euro noteert onder de 1,21. De Spaanse

rente loopt verder op door de vrees dat Spanje als land ook steun aan zal moeten vragen.

De Spaanse overheid heeft een fonds ter waarde van Eur 18 mrd opgezet voor steun aan de Spaanse regio's en er zijn nu al drie regio's die een beroep hierop willen doen.

Het geld zou uit de inkomsten van de loterij moeten komen, maar deze kunnen hooguit een derde van de behoefte dekken. De Eurotop van vrijdag leverde weinig nieuwe informatie op over de steun aan Spanje.

Wel lekte uit dat Spanje een rentepercentage van 3% zal betalen op een gemiddelde looptijd van 12,5 jaar. Spanje zelf betaalt op dit moment meer dan 7,5% op een 10-jaarslening.

Kapitaalbehoefte Spanje neemt toe

Doordat de recessie in Spanje doorzet en het op orde brengen van de begroting een jaar langer zal duren, neemt de kapitaalbehoefte toe. Bovendien staat Griekenland wederom ter discussie omdat het IMF mogelijk de voorgenomen steun in september zal weigeren.

Deze week zal de Trojka vanaf dinsdag de vooruitgang in Griekenland beoordelen. Pas in augustus zal de Trojka haar conclusies rapporteren.

Op 20 augustus moet Griekenland ruim Eur 3 mrd terugbetalen aan de ECB en het land heeft hier volgens Theodoor Gilissen Bankiers waarschijnlijk een overbruggingskrediet voor nodig. De bezuinigingen lopen achter en de verkoop van staatsbelangen laat nauwelijks voortgang zien.

Europa blijft volgens Theodoor Gilissen Bankiers de financiële markten domineren; de euro noteert onder de 1,21. De Spaanse rente loopt verder op door de vrees dat Spanje als land ook steun aan zal moeten vragen. De Spaanse overheid heeft een fonds ter waarde van Eur 18 mrd opgezet voor steun aan de Spaanse regio's en er zijn nu al drie regio's die een beroep hierop willen doen. Het geld zou uit de inkomsten van de loterij moeten komen, maar deze kunnen hooguit een derde van de behoefte dekken. De Eurotop van vrijdag leverde weinig nieuwe informatie op over de steun aan Spanje. Wel lekte uit dat Spanje een rentepercentage van 3% zal betalen op een gemiddelde looptijd van 12,5 jaar. Spanje zelf betaalt op dit moment meer dan 7,5% op een 10-jaarslening. Kapitaalbehoefte Spanje neemt toe Doordat de recessie in Spanje doorzet en het op orde brengen van de begroting een jaar langer zal duren, neemt de kapitaalbehoefte toe. Bovendien staat Griekenland wederom ter discussie omdat het IMF mogelijk de voorgenomen steun in september zal weigeren. Deze week zal de Trojka vanaf dinsdag de vooruitgang in Griekenland beoordelen. Pas in augustus zal de Trojka haar conclusies rapporteren. Op 20 augustus moet Griekenland ruim Eur 3 mrd terugbetalen aan de ECB en het land heeft hier volgens Theodoor Gilissen Bankiers waarschijnlijk een overbruggingskrediet voor nodig. De bezuinigingen lopen achter en de verkoop van staatsbelangen laat nauwelijks voortgang zien.