Toch is het nog veel te vroeg om al victorie te kraaien, onderliggend is er nog altijd voor geen enkel probleem een oplossing geformuleerd.

Van alle zijden wordt gewaarschuwd dat er nu dringend moet worden gehandeld om een nieuwe ramp à la Lehman Brothers te voorkomen.

Achter de schermen zou er aan een Masterplan worden gewerkt en dat tegelijkertijd in Berlijn, Frankfurt en Brussel. Ook Duitsland zou er nu van overtuigd zijn dat zo'n plan noodzakelijk is.

De beurzen weten de verliezen voorlopig te beperken, de Euro Stoxx 50 moet iets meer dan een kwart procent prijsgeven. In het geval van de BEL 20 in Brussel loopt het verlies op tot zowat driekwart procent. De euro moet op de valutamarkten licht terrein prijsgeven.

Deze week zal volgens Theodoor Gilissen Bankiers veel aandacht uitgaan naar de bijeenkomst van de ECB in Frankfurt en de daarop volgende persconferentie.

De ECB zal nieuwe groeiprojecties presenteren. De oude projecties waren een krimp van 0,3% tot 0,5% voor dit jaar, gevolgd door een lichte opleving van 0,0% tot 2,2% in 2013.

Gezien de recente ontwikkelingen ziet het er naar uit dat de ECB de projecties verlaagt. Daarnaast heeft Spanje donderdag uitgiftes van langlopende leningen gepland.

Spanje zal aan strenge eisen moeten beantwoorden

Afgelopen week steeg de rente op een tienjaarslening naar bijna 6,7%, om tegen het einde van de week terug te zakken naar circa 6,5%. De markt zal sterk letten op het succes van deze uitgifte.

De Spaanse premier Rajoy riep dit weekend op om Europa om te vormen tot een fiscale eenheid met gecentraliseerde financiën. De kans dat dit snel gebeurt is klein en de oproep wekt de indruk van wanhoop in Spanje.

Eventuele hulp van Europa voor het Spaanse banksysteem zal gepaard gaan met strenge eisen en internationaal toezicht.

Toch is het nog veel te vroeg om al victorie te kraaien, onderliggend is er nog altijd voor geen enkel probleem een oplossing geformuleerd. Van alle zijden wordt gewaarschuwd dat er nu dringend moet worden gehandeld om een nieuwe ramp à la Lehman Brothers te voorkomen. Achter de schermen zou er aan een Masterplan worden gewerkt en dat tegelijkertijd in Berlijn, Frankfurt en Brussel. Ook Duitsland zou er nu van overtuigd zijn dat zo'n plan noodzakelijk is. De beurzen weten de verliezen voorlopig te beperken, de Euro Stoxx 50 moet iets meer dan een kwart procent prijsgeven. In het geval van de BEL 20 in Brussel loopt het verlies op tot zowat driekwart procent. De euro moet op de valutamarkten licht terrein prijsgeven. Deze week zal volgens Theodoor Gilissen Bankiers veel aandacht uitgaan naar de bijeenkomst van de ECB in Frankfurt en de daarop volgende persconferentie. De ECB zal nieuwe groeiprojecties presenteren. De oude projecties waren een krimp van 0,3% tot 0,5% voor dit jaar, gevolgd door een lichte opleving van 0,0% tot 2,2% in 2013. Gezien de recente ontwikkelingen ziet het er naar uit dat de ECB de projecties verlaagt. Daarnaast heeft Spanje donderdag uitgiftes van langlopende leningen gepland. Spanje zal aan strenge eisen moeten beantwoorden Afgelopen week steeg de rente op een tienjaarslening naar bijna 6,7%, om tegen het einde van de week terug te zakken naar circa 6,5%. De markt zal sterk letten op het succes van deze uitgifte. De Spaanse premier Rajoy riep dit weekend op om Europa om te vormen tot een fiscale eenheid met gecentraliseerde financiën. De kans dat dit snel gebeurt is klein en de oproep wekt de indruk van wanhoop in Spanje. Eventuele hulp van Europa voor het Spaanse banksysteem zal gepaard gaan met strenge eisen en internationaal toezicht.