In Spanje heeft minister van Financiën Montoro voor het eerst openlijk gezegd dat het land hulp van buitenaf nodig heeft om de bankensector te herkapitaliseren, vanwege de moeite die het land heeft om zelfstandig de kapitaalmarkt op te gaan.

Duitsland stemt vooralsnog niet in met een directe herkapitalisatie door een van de Europese steunfondsen en roept Spanje op om gebruik te maken van het EFSF, waarbij de standaardprocedures in acht worden genomen en het land onder toezicht komt van het EU/IMF.

Morgen volgt voor Spanje een belangrijke test als het land maximaal Eur 2 mrd uit wil geven in obligaties met looptijden tot 10 jaar.

Vandaag zal de Europese Commissie plannen presenteren voor een stappenplan om banken in de problemen te ontmantelen, waarbij de senior obligatiehouders moeten meedelen in de verliezen.

Belangrijk is volgens Theodoor Gilissen Bankiers daarbij op welke datum dit in zal gaan en of bestaande obligaties ook getroffen kunnen worden.

Daarnaast zal ook voorgesteld worden dat EU landen een fonds voor het redden van banken zullen vormen en er een gestandaardiseerd depositogarantiestelsel komt in alle landen.

ECB en Moody's

De ECB komt vandaag met een rentebesluit, waarbij wordt verwacht dat Draghi het rentetarief ongewijzigd zal laten op 1% en geen nieuwe beleidsmaatregelen aan zal kondigen. Ook zal de ECB waarschijnlijk schattingen voor de economische groei en inflatie verlagen.

Moody's heeft de rating van zeven Duitse en drie Oostenrijkse banken verlaagd. De ratingverlagingen voor Duitse banken zijn het gevolg van de verhoogde risico's op schokken als gevolg van de Europese schuldencrisis in combinatie met de beperkte capaciteit van banken om verliezen op te vangen.

De ratingverlagingen zijn in veel gevallen minder dan van andere Europese banken vanwege de lagere werkloosheid en relatief lage schuldpositie van consumenten en bedrijven in Duitsland. De rating van Deutsche Bank zal later aan bod komen als Moody's ook de rating van globale spelers zal herzien.

In Spanje heeft minister van Financiën Montoro voor het eerst openlijk gezegd dat het land hulp van buitenaf nodig heeft om de bankensector te herkapitaliseren, vanwege de moeite die het land heeft om zelfstandig de kapitaalmarkt op te gaan. Duitsland stemt vooralsnog niet in met een directe herkapitalisatie door een van de Europese steunfondsen en roept Spanje op om gebruik te maken van het EFSF, waarbij de standaardprocedures in acht worden genomen en het land onder toezicht komt van het EU/IMF. Morgen volgt voor Spanje een belangrijke test als het land maximaal Eur 2 mrd uit wil geven in obligaties met looptijden tot 10 jaar. Vandaag zal de Europese Commissie plannen presenteren voor een stappenplan om banken in de problemen te ontmantelen, waarbij de senior obligatiehouders moeten meedelen in de verliezen. Belangrijk is volgens Theodoor Gilissen Bankiers daarbij op welke datum dit in zal gaan en of bestaande obligaties ook getroffen kunnen worden. Daarnaast zal ook voorgesteld worden dat EU landen een fonds voor het redden van banken zullen vormen en er een gestandaardiseerd depositogarantiestelsel komt in alle landen.ECB en Moody's De ECB komt vandaag met een rentebesluit, waarbij wordt verwacht dat Draghi het rentetarief ongewijzigd zal laten op 1% en geen nieuwe beleidsmaatregelen aan zal kondigen. Ook zal de ECB waarschijnlijk schattingen voor de economische groei en inflatie verlagen. Moody's heeft de rating van zeven Duitse en drie Oostenrijkse banken verlaagd. De ratingverlagingen voor Duitse banken zijn het gevolg van de verhoogde risico's op schokken als gevolg van de Europese schuldencrisis in combinatie met de beperkte capaciteit van banken om verliezen op te vangen. De ratingverlagingen zijn in veel gevallen minder dan van andere Europese banken vanwege de lagere werkloosheid en relatief lage schuldpositie van consumenten en bedrijven in Duitsland. De rating van Deutsche Bank zal later aan bod komen als Moody's ook de rating van globale spelers zal herzien.