Het voorstellen van het budget vindt toevallig op dezelfde dag plaats als de Europese ministers van Financiën zich buigen over het optrekken van het steunfonds voor Europa. Volgens nog niet bevestigde bronnen zou het fonds worden opgetrokken tot 940 miljard euro.

De vraag is of dat bedrag gaat volstaan wanneer landen als Italië of Spanje hulp nodig zouden hebben. Italië is momenteel buiten de gevarenzone, maar Spanje is alleszins tijdelijk opnieuw in de vuurlinie komen te staan.

Spanje gaat alleen wat tijd kopen

Spanje kan voor het moeilijkste jaar in zijn geschiedenis staan, want de economie is weggezonken in een diepe depressie waarvan het einde voorlopig nog niet in zicht is. Met zijn begroting gaat de regering van premier Rajoy eigenlijk alleen maar tijd kopen, meer niet.

Volgens hoofdeconoom Willem Buiter van Citigroup zijn de kansen toegenomen dat Spanje vroeg of laat een schuldenherschikking zal moeten aanvragen. Die kansen nemen bovendien nog toe naarmate de economische data verder verslechteren. Gezien de strenge besparingsmaatregelen die het land heeft aangekondigd, zijn de kansen groot dat de economische situatie in het land verder gaat verslechteren.

Het voorstellen van het budget vindt toevallig op dezelfde dag plaats als de Europese ministers van Financiën zich buigen over het optrekken van het steunfonds voor Europa. Volgens nog niet bevestigde bronnen zou het fonds worden opgetrokken tot 940 miljard euro. De vraag is of dat bedrag gaat volstaan wanneer landen als Italië of Spanje hulp nodig zouden hebben. Italië is momenteel buiten de gevarenzone, maar Spanje is alleszins tijdelijk opnieuw in de vuurlinie komen te staan. Spanje gaat alleen wat tijd kopen Spanje kan voor het moeilijkste jaar in zijn geschiedenis staan, want de economie is weggezonken in een diepe depressie waarvan het einde voorlopig nog niet in zicht is. Met zijn begroting gaat de regering van premier Rajoy eigenlijk alleen maar tijd kopen, meer niet. Volgens hoofdeconoom Willem Buiter van Citigroup zijn de kansen toegenomen dat Spanje vroeg of laat een schuldenherschikking zal moeten aanvragen. Die kansen nemen bovendien nog toe naarmate de economische data verder verslechteren. Gezien de strenge besparingsmaatregelen die het land heeft aangekondigd, zijn de kansen groot dat de economische situatie in het land verder gaat verslechteren.