Volgens Rajoy, die een toespraak hield op een meeting van de Partido Popular, moeten de Spanjaarden zichzelf niets proberen wijs te maken. Er is geen eenvoudige uitweg uit de crisis, harde maatregelen zijn noodzakelijk om het land weer op het rechte pad te brengen.

Eens wanneer de vicieuze cirkel van oplopende rentevoeten is gaan draaien, valt het tij volgens Rajoy nog maar maar moeilijk te keren. Daarom is nu handelen noodzakelijk, Spanje kan het zich eenvoudigweg niet veroorloven om nog langer de kat uit de boom te kijken.

Spaanse 10-jarige rente weer opgelopen tot niveau van december

De Spaanse 10-jarige rente is weer opgelopen tot de niveaus van december, hetgeen aangeeft dat het effect van de twee tranches van het LTRO programma van de Europese Centrale Bank uitgewerkt is. Dankzij dit programma werd de rente teruggedrongen tot in de buurt van 5%.

Spanje wil meer dan 27 miljard euro besparen om het tekort op de begrotting met 3,20% terug te dringen. Dat tekort kwam vorig jaar uit op 8,50%. Dit jaar moet Spanje 29 miljard euro aan rente op uitstaande schulden betalen, waar dat vorig jaar nog maar 22 miljard euro was. De rentebetalingen stemmen ongeveer overeen met het bedrag dat aan de werkloosheid wordt uitgegeven.

Volgens Rajoy, die een toespraak hield op een meeting van de Partido Popular, moeten de Spanjaarden zichzelf niets proberen wijs te maken. Er is geen eenvoudige uitweg uit de crisis, harde maatregelen zijn noodzakelijk om het land weer op het rechte pad te brengen. Eens wanneer de vicieuze cirkel van oplopende rentevoeten is gaan draaien, valt het tij volgens Rajoy nog maar maar moeilijk te keren. Daarom is nu handelen noodzakelijk, Spanje kan het zich eenvoudigweg niet veroorloven om nog langer de kat uit de boom te kijken. Spaanse 10-jarige rente weer opgelopen tot niveau van december De Spaanse 10-jarige rente is weer opgelopen tot de niveaus van december, hetgeen aangeeft dat het effect van de twee tranches van het LTRO programma van de Europese Centrale Bank uitgewerkt is. Dankzij dit programma werd de rente teruggedrongen tot in de buurt van 5%. Spanje wil meer dan 27 miljard euro besparen om het tekort op de begrotting met 3,20% terug te dringen. Dat tekort kwam vorig jaar uit op 8,50%. Dit jaar moet Spanje 29 miljard euro aan rente op uitstaande schulden betalen, waar dat vorig jaar nog maar 22 miljard euro was. De rentebetalingen stemmen ongeveer overeen met het bedrag dat aan de werkloosheid wordt uitgegeven.