De partners in de eurozone zouden nu hun belofte gestand moeten doen en het Europees Financieel en Stabiliteitsfonds (EFSF) en het Europees Stabiliteitsmechanisme (EMS) "flexibel en efficiënt" inzetten.

Niettemin is een minder doortastende beleidsreactie van de eurozone veel waarschijnlijker. Daarom doen beleggers er goed aan om terughoudend te blijven ten aanzien van schuldpapier uit de Europese perifere landen en zich te richten op aantrekkelijkere beleggingsmogelijkheden buiten de eurozone.

Wat kan de Europese Centrale Bank nog doen?

Omdat de ECB nog steeds negatieve risico's ziet in de ontwikkeling van de eurozone, heeft zakenbank Goldman Sachs de middelen op een rijtje gezet die de ECB nog tot haar beschikking heeft om in de economie te interveniëren of banken te steunen.

Deze middelen zijn nog lang niet uitgeput, concludeert de zakenbank, de vraag is eerder of de ECB bereid is ze allemaal in te zetten. Afgezien van het direct financieren van overheden, heeft de ECB vrijwel onbeperkte mogelijkheden.

Zij kan onder meer in principe elk soort activa opkopen of als onderpand accepteren voor leningen, de refirente verder verlagen (de depositorente zou zelfs negatief kunnen worden), of een nieuwe herfinancieringsoperatie van banken (LTRO) ondernemen. Goldman Sachs twijfelt alleen of herfinanciering van het EFSF door de ECB met de huidige verdragsregels is toegestaan.

De partners in de eurozone zouden nu hun belofte gestand moeten doen en het Europees Financieel en Stabiliteitsfonds (EFSF) en het Europees Stabiliteitsmechanisme (EMS) "flexibel en efficiënt" inzetten. Niettemin is een minder doortastende beleidsreactie van de eurozone veel waarschijnlijker. Daarom doen beleggers er goed aan om terughoudend te blijven ten aanzien van schuldpapier uit de Europese perifere landen en zich te richten op aantrekkelijkere beleggingsmogelijkheden buiten de eurozone. Wat kan de Europese Centrale Bank nog doen? Omdat de ECB nog steeds negatieve risico's ziet in de ontwikkeling van de eurozone, heeft zakenbank Goldman Sachs de middelen op een rijtje gezet die de ECB nog tot haar beschikking heeft om in de economie te interveniëren of banken te steunen. Deze middelen zijn nog lang niet uitgeput, concludeert de zakenbank, de vraag is eerder of de ECB bereid is ze allemaal in te zetten. Afgezien van het direct financieren van overheden, heeft de ECB vrijwel onbeperkte mogelijkheden. Zij kan onder meer in principe elk soort activa opkopen of als onderpand accepteren voor leningen, de refirente verder verlagen (de depositorente zou zelfs negatief kunnen worden), of een nieuwe herfinancieringsoperatie van banken (LTRO) ondernemen. Goldman Sachs twijfelt alleen of herfinanciering van het EFSF door de ECB met de huidige verdragsregels is toegestaan.