Het land heeft vorige maand het objectief voor de begroting namelijk eigenhandig naar boven aangepast, zonder zich veel te storen aan de kritiek daarop van de Europese Unie. Het doelwit ligt nu op een tekort van 5,30%, waar de lat eerst op 4,40% was gelegd.

Madrid zelf was bereid om het tekort te laten oplopen tot 5,80%. Volgens Stark zijn de landen van de Europese Unie er mee akkoord gegaan dat Spanje niet doet wat het had afgesproken. Dat het land inmiddels bijkomende besparingsmaatregelen heeft aangekondigd, doet er zelfs niet toe.

Hoop op mentaliteitsverandering

Volgens Stark is dit een negatief signaal naar de toekomst toe, andere landen kunnen nu ook om uitzonderingsmaatregelen vragen om de gemaakte afspraken aan de laars te lappen. De Duitser hoopt echter nog altijd op een mentaliteitsverandering bij de Europese regeringsleiders.

Er is echter nog een bijkomend probleem: het is namelijk allesbehalve zeker dat Spanje zich aan de nieuwe afspraken gaat houden, het begrotingsdeficiet zou vanwege de econmische crisis toch opnieuw hoger dan verwacht kunnen oplopen. In dat geval kunnen de problemen voor Spanje opnieuw ernstigere vormen kunnen aannemen, met een mogelijke nieuwe escalatie van de eurocrisis tot gevolg.

Het land heeft vorige maand het objectief voor de begroting namelijk eigenhandig naar boven aangepast, zonder zich veel te storen aan de kritiek daarop van de Europese Unie. Het doelwit ligt nu op een tekort van 5,30%, waar de lat eerst op 4,40% was gelegd. Madrid zelf was bereid om het tekort te laten oplopen tot 5,80%. Volgens Stark zijn de landen van de Europese Unie er mee akkoord gegaan dat Spanje niet doet wat het had afgesproken. Dat het land inmiddels bijkomende besparingsmaatregelen heeft aangekondigd, doet er zelfs niet toe. Hoop op mentaliteitsverandering Volgens Stark is dit een negatief signaal naar de toekomst toe, andere landen kunnen nu ook om uitzonderingsmaatregelen vragen om de gemaakte afspraken aan de laars te lappen. De Duitser hoopt echter nog altijd op een mentaliteitsverandering bij de Europese regeringsleiders. Er is echter nog een bijkomend probleem: het is namelijk allesbehalve zeker dat Spanje zich aan de nieuwe afspraken gaat houden, het begrotingsdeficiet zou vanwege de econmische crisis toch opnieuw hoger dan verwacht kunnen oplopen. In dat geval kunnen de problemen voor Spanje opnieuw ernstigere vormen kunnen aannemen, met een mogelijke nieuwe escalatie van de eurocrisis tot gevolg.