De Spaanse vastgoedsector, ooit de gangmaker van de economie, bevindt zich nu al vier jaar in een crisissituatie. De prijzen zijn echter nog altijd dalend en het is bepaald onduidelijk hoe ver die nog moeten dalen alvorens alle lucht uit de vastgoedmarkt is verdwenen.

Het vervelende is dat het totale schadeplaatje kan pas worden vastgesteld wanneer de bodem is bereikt. Dan pas zal duidelijk worden hoeveel probleemkredieten de banken op hun balansen hebben staan en hoeveel geld nodig zal zijn om de banksector te herkapitaliseren.

380 miljard euro of 37% van het Spaans BBP

Daniel Gros en Cinzia Alcidi van het Centre for European Policy Studies, publiceerden onlangs een rapport waarin sprake was van een overhang van 380 miljard euro in de Spaanse vastgoed- en bouwsector, wat overeenstemt met 38% van het BBP van het land.

Volgens het rapport moet een overhang op de vastgoedmarkt niet noodzakelijk tot een financiële crisis leiden wanneer de zeepbel werd gefinancierd door het binnenlands spaargeld. Helaas is dit ditmaal wat Spanje betreft niet het geval, met alle gevolgen van dien.

De Spaanse vastgoedsector, ooit de gangmaker van de economie, bevindt zich nu al vier jaar in een crisissituatie. De prijzen zijn echter nog altijd dalend en het is bepaald onduidelijk hoe ver die nog moeten dalen alvorens alle lucht uit de vastgoedmarkt is verdwenen. Het vervelende is dat het totale schadeplaatje kan pas worden vastgesteld wanneer de bodem is bereikt. Dan pas zal duidelijk worden hoeveel probleemkredieten de banken op hun balansen hebben staan en hoeveel geld nodig zal zijn om de banksector te herkapitaliseren. 380 miljard euro of 37% van het Spaans BBPDaniel Gros en Cinzia Alcidi van het Centre for European Policy Studies, publiceerden onlangs een rapport waarin sprake was van een overhang van 380 miljard euro in de Spaanse vastgoed- en bouwsector, wat overeenstemt met 38% van het BBP van het land. Volgens het rapport moet een overhang op de vastgoedmarkt niet noodzakelijk tot een financiële crisis leiden wanneer de zeepbel werd gefinancierd door het binnenlands spaargeld. Helaas is dit ditmaal wat Spanje betreft niet het geval, met alle gevolgen van dien.