Voor België zijn de politieke omstandigheden de aanleiding, voor Spanje de uitgifte van € 300 mrd aan obligaties volgend jaar, waarvan ruim de helft door de staat.

De overwegingen van Moody's zijn niet ingegeven door de solvabiliteit van Spanje, maar meer door de liquiditeit en de bankensector.

De Spaanse bankensector wordt inmiddels gesaneerd en is de laatste maanden volgens Theodoor Gilissen Bankiers veel minder afhankelijk geworden van de ECB-leningen.

Door de vertrouwenscrisis ten aanzien van de zwakkere landen is de rente dusdanig opgelopen dat het moeilijker wordt om geld aan te trekken.

Hierdoor komt Spanje, ondanks alle aangekondigde bezuinigingen maar moeilijk uit de negatieve spiraal. Ook aandelenbeleggers hebben volgens Theodoor Gilissen Bankiers weinig vertrouwen gegeven de sterke daling van de Spaanse aandelenbeurs.

De timing van Moody's was voor Spanje ongunstig, omdat zij gisteren ook met een uitgifte komen, terwijl die van dinsdag al met een veel hogere rente gepaard ging dan een maand geleden.

Op dit moment heeft Spanje nog vrij grote reserves zodat zij de uitgiftes volgend jaar iets uit zouden kunnen stellen. De gemiddelde rente die het land nu betaalt is met 3,5% gematigd en geeft volgens Theodoor Gilissen Bankiers enige ruimte.

Door de herfinanciering zullen deze lasten echter sterk oplopen. Om de negatieve spiraal te doorbreken is vertrouwen nodig, maar te vrezen valt dat dit niet meer uit bezuinigingen of een sterk economisch herstel kan komen.

Voor België zijn de politieke omstandigheden de aanleiding, voor Spanje de uitgifte van € 300 mrd aan obligaties volgend jaar, waarvan ruim de helft door de staat. De overwegingen van Moody's zijn niet ingegeven door de solvabiliteit van Spanje, maar meer door de liquiditeit en de bankensector. De Spaanse bankensector wordt inmiddels gesaneerd en is de laatste maanden volgens Theodoor Gilissen Bankiers veel minder afhankelijk geworden van de ECB-leningen. Door de vertrouwenscrisis ten aanzien van de zwakkere landen is de rente dusdanig opgelopen dat het moeilijker wordt om geld aan te trekken. Hierdoor komt Spanje, ondanks alle aangekondigde bezuinigingen maar moeilijk uit de negatieve spiraal. Ook aandelenbeleggers hebben volgens Theodoor Gilissen Bankiers weinig vertrouwen gegeven de sterke daling van de Spaanse aandelenbeurs. De timing van Moody's was voor Spanje ongunstig, omdat zij gisteren ook met een uitgifte komen, terwijl die van dinsdag al met een veel hogere rente gepaard ging dan een maand geleden. Op dit moment heeft Spanje nog vrij grote reserves zodat zij de uitgiftes volgend jaar iets uit zouden kunnen stellen. De gemiddelde rente die het land nu betaalt is met 3,5% gematigd en geeft volgens Theodoor Gilissen Bankiers enige ruimte. Door de herfinanciering zullen deze lasten echter sterk oplopen. Om de negatieve spiraal te doorbreken is vertrouwen nodig, maar te vrezen valt dat dit niet meer uit bezuinigingen of een sterk economisch herstel kan komen.