Ook de Brusselse beurs opende lager, met een verlies van ruim driekwart procent voor de BEL 20. Daarmee dreigt de index weer af te glijden richting 2200. Met name de financials liggen opnieuw zwak op koers. Arseus noteert op de (meevallende) cijfers iets hoger.

Situatie wordt steeds nijpender

Ondertussen wordt de situatie in Spanje steeds nijpender. Indien weer zo'n kopersstaking van beleggers ontstaat zoals we vorig jaar hebben gezien, kan de rente snel oplopen. Met de 3-jaars leningen hebben veel Spaanse banken eerder het jaar al obligaties van hun eigen staat aangekocht, maar lijkt het punt nu bereikt dat zij minder op zullen kopen en terughoudend zullen zijn met langere looptijden.

Ook Portugal houdt het volgens Theodoor Gilissen Bankiers moeilijk. Het land voldoet wel aan de eisen om een nieuw deel van

de leningen van het steunpakket te ontvangen en de EU verwacht dat zij eind vorig jaar zelfstandig naar de markten kunnen, maar eurocommissaris Rehn geeft aan dat het land mogelijk meer financiële steun nodig heeft.

De bekende belegger Bill Gross van Pimco voerde de druk op met zijn verwachting dat Portugal tot een betalingsregeling, ofwel verzoek tot kwijtschelding van een deel van de schulden, zal moeten overgaan. Dit scenario valt inderdaad niet uit te sluiten en daarmee is de spanning in Europa weer terug, hoewel door de hulp van de centrale banken op een iets dragelijker niveau.

Ook de Brusselse beurs opende lager, met een verlies van ruim driekwart procent voor de BEL 20. Daarmee dreigt de index weer af te glijden richting 2200. Met name de financials liggen opnieuw zwak op koers. Arseus noteert op de (meevallende) cijfers iets hoger. Situatie wordt steeds nijpender Ondertussen wordt de situatie in Spanje steeds nijpender. Indien weer zo'n kopersstaking van beleggers ontstaat zoals we vorig jaar hebben gezien, kan de rente snel oplopen. Met de 3-jaars leningen hebben veel Spaanse banken eerder het jaar al obligaties van hun eigen staat aangekocht, maar lijkt het punt nu bereikt dat zij minder op zullen kopen en terughoudend zullen zijn met langere looptijden. Ook Portugal houdt het volgens Theodoor Gilissen Bankiers moeilijk. Het land voldoet wel aan de eisen om een nieuw deel van de leningen van het steunpakket te ontvangen en de EU verwacht dat zij eind vorig jaar zelfstandig naar de markten kunnen, maar eurocommissaris Rehn geeft aan dat het land mogelijk meer financiële steun nodig heeft. De bekende belegger Bill Gross van Pimco voerde de druk op met zijn verwachting dat Portugal tot een betalingsregeling, ofwel verzoek tot kwijtschelding van een deel van de schulden, zal moeten overgaan. Dit scenario valt inderdaad niet uit te sluiten en daarmee is de spanning in Europa weer terug, hoewel door de hulp van de centrale banken op een iets dragelijker niveau.