Spanje dreigt nog dieper in de problemen te raken

Momenteel worden de meeste landen uit de eurozone met een ‘output gap’ geconfronteerd. Dat betekent dat de industriële output ver onder het potentieel ligt. Of nog anders uitgedrukt: het land presteert economisch gezien veel minder goed dan in normale omstandigheden het geval zou zijn.

In de gegeven situatie hebben besparingsmaatregelen een negatief effect. Ze gaan de economische output nog verder naar omlaag duwen, iets waarvoor ook het Internationaal Monetair Fonds al voor heeft gewaarschuwd. Besparen dreigt dus uit te groeien tot een negatieve spiraal die moeilijk te stoppen raakt.

Spaanse schuldendynamiek is nefast

Spanje dreigt bijvoorbeeld nog dieper in de problemen te raken door de aangekondigde besparingen. Volgens Gerard Lyons, chief econoom bij Standard Chartered, is de Spaanse schuldenproblematiek nefast en dreigt die het land nog dieper in de puree te duwen.

Het land is bezig om in een gat te vallen dat steeds dieper wordt naarmate er meer besparingsmaatregelen worden getroffen. Naar de mening van Lyons heeft Spanje geen besparingen nodig, maar wel economische groei. Vanwaar die momenteel moet komen, is volstrekt onduidelijk.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content