NIBC heeft tijdens de overheidsschuldencrisis in de euro zone vaak gehoord van ministers van landen die onder druk stonden dat hun land niet vergelijkbaar is met de andere probleemlanden. Inderdaad, Spanje en Ierland zijn niet hetzelfde.

Een analyse geeft aan dat de Spaanse overheid in een iets betere conditie is dan de Ierse. De inkomsten van de Spaanse overheid stegen aanzienlijk dit jaar, met name door hogere BTW opbrengsten.

Echter, aangezien de omvang van de Spaanse economie onveranderd bleef in het derde kwartaal en bovendien de economische vooruitzichten voor Spanje zwak blijven, is het moeilijk om te geloven dat overheidsinkomsten zo sterk door zullen blijven stijgen.

Gezien het feit dat overheidsuitgaven maar langzaam dalen en dat Spanje ook een aantal andere problemen heeft, zullen financiële markten hun ogen niet snel van Spanje wegdraaien in de komende jaren.

De mogelijkheid dat Spanje in de toekomst financiële hulp moet vragen is volgens NIBC dan ook een risico dat boven de markt blijft hangen de komende tijd.

NIBC heeft tijdens de overheidsschuldencrisis in de euro zone vaak gehoord van ministers van landen die onder druk stonden dat hun land niet vergelijkbaar is met de andere probleemlanden. Inderdaad, Spanje en Ierland zijn niet hetzelfde. Een analyse geeft aan dat de Spaanse overheid in een iets betere conditie is dan de Ierse. De inkomsten van de Spaanse overheid stegen aanzienlijk dit jaar, met name door hogere BTW opbrengsten. Echter, aangezien de omvang van de Spaanse economie onveranderd bleef in het derde kwartaal en bovendien de economische vooruitzichten voor Spanje zwak blijven, is het moeilijk om te geloven dat overheidsinkomsten zo sterk door zullen blijven stijgen. Gezien het feit dat overheidsuitgaven maar langzaam dalen en dat Spanje ook een aantal andere problemen heeft, zullen financiële markten hun ogen niet snel van Spanje wegdraaien in de komende jaren. De mogelijkheid dat Spanje in de toekomst financiële hulp moet vragen is volgens NIBC dan ook een risico dat boven de markt blijft hangen de komende tijd.