Krugman stelt op de eerste plaats dat niemand de Spaanse regering er van kan beschuldigen aan potverteren te hebben gedaan, iets waar de Grieken zich wel aan hebben bezondigd. De regering in Madrid heeft wel degelijk geprobeerd om de tering naar de nering te zetten.

De Spaanse koorts is dan ook een heel ander geval dan de Griekse, ze is veroorzaakt door het uiteenspatten van een zeepbel op de vastgoedmarkt. Die implosie heeft zware gevolgen gehad voor het banksysteem en voor de begroting, waardoor de crisissituatie is ontstaan.

Geweer van schouder veranderen

Financiële markten willen iets anders dan wat de Duitsers willen
Spanje heeft echter gedaan wat door insiders als het Duitse recept wordt omschreven: de broeksriem werd fors aangetrokken, de Spanjaarden moeten op grote schaal bezuinigen. Blijkt echter dat dit recept in de praktijk niet werkt, wat de Duitsers ook mogen vertellen.

Meteen na de aankondiging van een nieuw pakket besparingsmaatregelen is de crisis in een hogere versnelling beland. De boodschap is volgens Krugman duidelijk: de financiële markten willen iets anders dan wat de Duitsers willen.

De markten willen groei en stabilisatie en de doorgevoerde maatregelen bereiken juist het tegenovergestelde. Het is volgens Krugman dus hoog tijd om het geweer van schouder te veranderen.

Krugman stelt op de eerste plaats dat niemand de Spaanse regering er van kan beschuldigen aan potverteren te hebben gedaan, iets waar de Grieken zich wel aan hebben bezondigd. De regering in Madrid heeft wel degelijk geprobeerd om de tering naar de nering te zetten. De Spaanse koorts is dan ook een heel ander geval dan de Griekse, ze is veroorzaakt door het uiteenspatten van een zeepbel op de vastgoedmarkt. Die implosie heeft zware gevolgen gehad voor het banksysteem en voor de begroting, waardoor de crisissituatie is ontstaan. Geweer van schouder veranderenFinanciële markten willen iets anders dan wat de Duitsers willen Spanje heeft echter gedaan wat door insiders als het Duitse recept wordt omschreven: de broeksriem werd fors aangetrokken, de Spanjaarden moeten op grote schaal bezuinigen. Blijkt echter dat dit recept in de praktijk niet werkt, wat de Duitsers ook mogen vertellen. Meteen na de aankondiging van een nieuw pakket besparingsmaatregelen is de crisis in een hogere versnelling beland. De boodschap is volgens Krugman duidelijk: de financiële markten willen iets anders dan wat de Duitsers willen. De markten willen groei en stabilisatie en de doorgevoerde maatregelen bereiken juist het tegenovergestelde. Het is volgens Krugman dus hoog tijd om het geweer van schouder te veranderen.