In Spanje zelf groeit het ongenoegen voor Europa, dat het land gedwongen heeft om ingrijpende besparingen door te voeren. Uit een recente poll blijkt dat 41% van de Spanjaarden van mening is dat de komst van de euro voor hen geen goede zaak was. Nochtans wil 66% van de Spanjaarden in de euro blijven.

Psychologisch effect zou groot zijn

De Spanjaarden hebben het heel moeilijk gehad om zich aan te passen aan de euro, de prijzen van veel goederen en diensten zijn naar aanleiding van de euro gestegen. Maar toch voelen de Spanjaarden weinig voor een terugkeer naar de peseta, al was het maar op psychologische redenen.

De consumentenbestedingen zouden fors kunnen dalen omdat de Spanjaarden het gevoel krijgen dat veel producten en diensten plots peperduur gaan worden.

Prijzen in euro's worden voor de komma vaak in één cijfer geschreven, in peseta's zouden dat drie cijfers of meer zijn. Bij de omwisseling werden 166 peseta's omgezet in 1 euro en de nieuwe wisselkoers zou voor de Spanjaarden zeker niet voordeliger zijn.

In Spanje zelf groeit het ongenoegen voor Europa, dat het land gedwongen heeft om ingrijpende besparingen door te voeren. Uit een recente poll blijkt dat 41% van de Spanjaarden van mening is dat de komst van de euro voor hen geen goede zaak was. Nochtans wil 66% van de Spanjaarden in de euro blijven. Psychologisch effect zou groot zijn De Spanjaarden hebben het heel moeilijk gehad om zich aan te passen aan de euro, de prijzen van veel goederen en diensten zijn naar aanleiding van de euro gestegen. Maar toch voelen de Spanjaarden weinig voor een terugkeer naar de peseta, al was het maar op psychologische redenen. De consumentenbestedingen zouden fors kunnen dalen omdat de Spanjaarden het gevoel krijgen dat veel producten en diensten plots peperduur gaan worden. Prijzen in euro's worden voor de komma vaak in één cijfer geschreven, in peseta's zouden dat drie cijfers of meer zijn. Bij de omwisseling werden 166 peseta's omgezet in 1 euro en de nieuwe wisselkoers zou voor de Spanjaarden zeker niet voordeliger zijn.