En dat doen ze wellicht eigenlijk nu al. In Cyprus was het wel heel duidelijk dat spaarders van boven de € 100.000 een deel van hun zuurverdiende centen (zoals dat heet) moet inleveren.

Het werd natuurlijk anders uitgelegd. Het waren immers toch de rijke Russen die hun illegale geld daar hadden geparkeerd. Wie heeft daar nu medelijden mee?

Aan de spaarders onder de € 100.000 werd niet gekomen. Dat was nodig om geen paniek onder de spaarders te krijgen. Immers paniek zal ervoor zorgen dat de men geld van de bank ging halen wat uiteindelijk ervoor zou zorgen dat banken omvallen en hiermee een domino effect zouden creëren wat economieën in een diepe depressie zou duwen.

Nee, de spaarder moet beschermd worden. Hoewel? Iemand met € 50.000 spaargeld krijgt op dit moment op een "gewone" spaarrekening maximaal iets van een 2%. Maar er is ook iets als inflatie. Natuurlijk arbitrair hoe te rekenen maar op dit moment ligt die eveneens in de buurt van 2% of zelfs iets daarboven.

Het "koopkracht" vermogen daalt dus per jaar met circa € 1.250. Per jaar daalt het vermogen van de deugdzame burger met € 850. Op 10 jaar (exclusief rente op rente effect) een daling van € 8.500.

Oftewel wie nu voor 10 jaar wil sparen verliest 17% van zijn vermogen. En het kan meer zijn als de inflatie verder stijgt. Mag er een hogere rente worden verwacht op de spaarrekening? Zoals we vorige week hebben uitgelegd valt er niet een forse rentestijging te verwachten.

En dat doen ze wellicht eigenlijk nu al. In Cyprus was het wel heel duidelijk dat spaarders van boven de € 100.000 een deel van hun zuurverdiende centen (zoals dat heet) moet inleveren. Het werd natuurlijk anders uitgelegd. Het waren immers toch de rijke Russen die hun illegale geld daar hadden geparkeerd. Wie heeft daar nu medelijden mee? Aan de spaarders onder de € 100.000 werd niet gekomen. Dat was nodig om geen paniek onder de spaarders te krijgen. Immers paniek zal ervoor zorgen dat de men geld van de bank ging halen wat uiteindelijk ervoor zou zorgen dat banken omvallen en hiermee een domino effect zouden creëren wat economieën in een diepe depressie zou duwen. Nee, de spaarder moet beschermd worden. Hoewel? Iemand met € 50.000 spaargeld krijgt op dit moment op een "gewone" spaarrekening maximaal iets van een 2%. Maar er is ook iets als inflatie. Natuurlijk arbitrair hoe te rekenen maar op dit moment ligt die eveneens in de buurt van 2% of zelfs iets daarboven. Het "koopkracht" vermogen daalt dus per jaar met circa € 1.250. Per jaar daalt het vermogen van de deugdzame burger met € 850. Op 10 jaar (exclusief rente op rente effect) een daling van € 8.500. Oftewel wie nu voor 10 jaar wil sparen verliest 17% van zijn vermogen. En het kan meer zijn als de inflatie verder stijgt. Mag er een hogere rente worden verwacht op de spaarrekening? Zoals we vorige week hebben uitgelegd valt er niet een forse rentestijging te verwachten.