Utermann bevestigt de aanname dat de OESO-landen aan de vooravond van een periode van financiële repressie staan, zoals begin dit jaar ook werd geformuleerd door het Global Policy Council (GPC) van AllianzGI.

Gematigde stijging inflatie op komst

Utermann verwacht een gematigde stijging van de inflatie die, in combinatie met lage rentetarieven, voor investeerders waarschijnlijk zal resulteren in een langere periode met een negatief reëel rendement.

Er zijn historische precedenten van politiek gemotiveerde lage renteniveaus: "Na de Tweede Wereldoorlog is de staatsschuld in de VS met succes via inflatie weggewerkt. De rekening is betaald door investeerders en spaarders die een reëel rendement ontvingen dat beduidend lager was dan de economische groei."

Om zichzelf in vergelijkbare economische omstandigheden te beschermen, adviseert Utermann investeerders om zich te richten op reële waarden.

Dat kunnen onder meer alternatieve investeringen zijn in grondstoffen, onroerend goed of infrastructuur, maar ook aandelen in bedrijven die naar verwachting duurzame groei zullen behalen in tijden van economische zwakte met stijgende inflatie.

Utermann bevestigt de aanname dat de OESO-landen aan de vooravond van een periode van financiële repressie staan, zoals begin dit jaar ook werd geformuleerd door het Global Policy Council (GPC) van AllianzGI. Gematigde stijging inflatie op komst Utermann verwacht een gematigde stijging van de inflatie die, in combinatie met lage rentetarieven, voor investeerders waarschijnlijk zal resulteren in een langere periode met een negatief reëel rendement. Er zijn historische precedenten van politiek gemotiveerde lage renteniveaus: "Na de Tweede Wereldoorlog is de staatsschuld in de VS met succes via inflatie weggewerkt. De rekening is betaald door investeerders en spaarders die een reëel rendement ontvingen dat beduidend lager was dan de economische groei." Om zichzelf in vergelijkbare economische omstandigheden te beschermen, adviseert Utermann investeerders om zich te richten op reële waarden. Dat kunnen onder meer alternatieve investeringen zijn in grondstoffen, onroerend goed of infrastructuur, maar ook aandelen in bedrijven die naar verwachting duurzame groei zullen behalen in tijden van economische zwakte met stijgende inflatie.