En die worden nu gezien in de uitspraak van Draghi. Die kwamen bovenop de uitspraken van de nieuwe bankvoorzitter van de Bank of England Mike Carney dat de verwachtingen van de markten dat de rente in Groot-Brittannië in 2015 omhoog zouden gaan ongegrond ("unwarranted") zijn.

Op basis van de economische cijfers is de situatie daar veel beter dan in Europa. Dus als de Britten voorlopig de rente niet gaan verhogen dan zal het in Europa veel langer duren.

Niet vreemd dat er forse bewegingen waren in de valutamarkten. Het Britse pond daalde en de euro verloor ook aan waarde. Goed nieuws voor de exporterende industrie.

Ook goed nieuws voor obligatiebeleggers want obligatiekoersen in met name Spanje en Italië konden weer stijgen. In het kielzog hiervan konden aandelenkoersen ook stijgen en is een groot deel van de verliezen van de afgelopen weken ingelopen. Iedereen blij?

Nee, helaas niet de spaarder. Deze is het kind van de rekening. Voorlopig geen hogere rente (eerder lager) en een kapitaal dat jaarlijks wordt uitgehold door inflatie. Want daar doen de centrale banken niets aan.

En die worden nu gezien in de uitspraak van Draghi. Die kwamen bovenop de uitspraken van de nieuwe bankvoorzitter van de Bank of England Mike Carney dat de verwachtingen van de markten dat de rente in Groot-Brittannië in 2015 omhoog zouden gaan ongegrond ("unwarranted") zijn. Op basis van de economische cijfers is de situatie daar veel beter dan in Europa. Dus als de Britten voorlopig de rente niet gaan verhogen dan zal het in Europa veel langer duren. Niet vreemd dat er forse bewegingen waren in de valutamarkten. Het Britse pond daalde en de euro verloor ook aan waarde. Goed nieuws voor de exporterende industrie. Ook goed nieuws voor obligatiebeleggers want obligatiekoersen in met name Spanje en Italië konden weer stijgen. In het kielzog hiervan konden aandelenkoersen ook stijgen en is een groot deel van de verliezen van de afgelopen weken ingelopen. Iedereen blij? Nee, helaas niet de spaarder. Deze is het kind van de rekening. Voorlopig geen hogere rente (eerder lager) en een kapitaal dat jaarlijks wordt uitgehold door inflatie. Want daar doen de centrale banken niets aan.