Spaarboekjes zijn slechts tijdelijk fiscaal interessant

De voordelige fiscaliteit in België op de interesten van een spaarboekje is uniek in Europa. Daardoor dreigt het spaarboekje binnenkort onverbiddelijk onder de hamer van Europa terecht te komen.

Spaarboekjes zijn duidelijk hot. De Volkswagen van de beleggingsproducten beleeft een ware revival. De succesfactoren zijn erg divers. Zo is er natuurlijk de crisis en de traumatische ervaring van veel beleggers. Men zoekt en vindt nu stabiliteit bij een spaarboekje. Dat er een inflatie van rond de 3% en dus eigenlijk een negatief reëel rendement is, nemen velen er graag bij. Verder houden de banken de laatste tijd ook van spaarboekjes. Ze verstevigen hun liquiditeit en daardoor oogt hun balans mooier. Dat ze er minder op verdienen dan op een bevek, nemen ze er graag bij.

Sinds december 2011 nemen de overvolle spaarboekjes nog een hogere vlucht. Uit cijfers van de Nationale Bank van België blijkt dat er in de maanden december 2011 tot maart 2012 om en bij de 7 miljard is bijgetankt. Daardoor komt het totale bedrag op een astronomische 225 miljard euro.

Velen menen dat de economische crisis daar voor iets tussen zit. Dat zal zeker wel het geval zijn. Maar de belangrijkste reden voor de bijkomende aandacht is gelegen in de nieuwe fiscale werkelijkheid. De regering-Di Rupo I heeft ingrijpend gemorreld aan het fiscale stelsel. Niet toevallig zijn die maatregelen net in december 2011 bekendgemaakt.

Vroeger maakte het fiscaal niet uit of je belegde via een termijnrekening, obligaties of spaarboekje. De belastbare interest was altijd onderworpen aan een fiscaal tarief van 15%. Wel had iedere belastingplichtige recht op 1830 euro vrijgestelde interesten op een spaarboekje. Sinds 1 januari is het spaarboekje zeer voordelig geworden. Het fiscale tarief voor de belastbare interesten van een spaarboekje bedraagt 15%. Dat tarief wordt nooit verhoogd met de miljonairstaks van 4%. Andere interesten worden belast tegen 21%. Dat tarief kan wel worden verhoogd met 4%. Daardoor wordt het tarief zelfs 25%, wat een groot verschil is met de 15% van een spaarboekje. Tot slot hoeven ook de 1830 euro niet te worden gemeld aan het centrale meldpunt van de fiscus.

En dus kiezen massaal veel mensen voor een spaarboekje. Je krijgt op een vergelijkbare termijn een hoger rendement, dat fiscaal ook nog eens voordelig wordt behandeld. Tenzij hij zijn geld voor langere tijd vastzet, opteert menig belegger daarom voor een spaarboekje.

Het moet wel een gereglementeerd spaarboekje zijn. En daar doemt een groot Europees probleem op aan de horizon. Spaarboekjes zijn een louter Belgisch verhaal. Je kunt je niet voorstellen dat je een gereglementeerd spaarboekje afsluit bij pakweg een Zweedse of een Italiaanse bank. En daar knelt het schoentje. Door de verschillende fiscaliteit is de Belg eerder geneigd zijn centen toe te vertrouwen aan een Belgische bank. Aangezien voor die verschillende behandeling geen redelijke verklaring bestaat, dreigt het spaarboekje binnenkort onverbiddelijk onder de hamer van Europa terecht te komen. De enige manier om de discriminatie weg te werken, is de belasting te verhogen. En zo kan Elio Di Rupo de zwartepiet doorschuiven naar Europa. Volkomen ten onrechte, maar politiek goed verkoopbaar.

Volg de discussie mee via Twitter @anton_rivus.

Anton van Zantbeek

Advocaat Rivus

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content