Volgend jaar dreigt opnieuw een belabberd jaar, waarbij nu al rekening wordt gehouden dat de werkloosheidsgraad kan oplopen tot 30%. Het spreekt vanzelf dat dergelijke situatie op termijn onhoudbaar is, het land dreigt ten onder te gaan aan sociale spanningen.

Politiek systeem kan op wankele benen komen te staan

Ambrose Pritchard-Evans van de Financial Telegraph ziet op het eerste gezicht geen enkele katalysator die de situatie kan doen verbeteren. Eigenlijk is er maar één uitweg en dat is een bijzonder pijnlijke: het Duitse parlement moet stoppen met de bal voor zich uit te schuiven.

Dat betekent dat er in het zogenaamde Club Med-blok interne devaluaties moeten worden toegelaten zodat de betrokken landen opnieuw concurrentieel worden. Dat zal echter alleen maar gebeuren wanneer de werkloosheidsgraad een dergelijk niveau heeft bereikt dat het politiek systeem begint te wankelen.

Volgend jaar dreigt opnieuw een belabberd jaar, waarbij nu al rekening wordt gehouden dat de werkloosheidsgraad kan oplopen tot 30%. Het spreekt vanzelf dat dergelijke situatie op termijn onhoudbaar is, het land dreigt ten onder te gaan aan sociale spanningen. Politiek systeem kan op wankele benen komen te staan Ambrose Pritchard-Evans van de Financial Telegraph ziet op het eerste gezicht geen enkele katalysator die de situatie kan doen verbeteren. Eigenlijk is er maar één uitweg en dat is een bijzonder pijnlijke: het Duitse parlement moet stoppen met de bal voor zich uit te schuiven. Dat betekent dat er in het zogenaamde Club Med-blok interne devaluaties moeten worden toegelaten zodat de betrokken landen opnieuw concurrentieel worden. Dat zal echter alleen maar gebeuren wanneer de werkloosheidsgraad een dergelijk niveau heeft bereikt dat het politiek systeem begint te wankelen.