Spaanse werkloosheid blijft maar stijgen

De Europese beurzen noteren nog steeds in de plus, maar van een steile stijgende beweging is zeker geen sprake. De Euro Stoxx 50 wint ongeveer een half procent, de BEL 20 heeft moeite om boven de nullijn stand te houden. KBC kan een winst van anderhalf conto op zijn actief schrijven.

De beleggers beseffen maar al te goed dat het economisch plaatje er niet zo goed uitziet, getuige de stijging van de werkloosheid in met name Spanje. Het aantal werklozen steeg vorige maand met 1,50%, waardoor in totaal 4,90 miljoen Spanjaarden zonder werk zitten.

Ook Britse economie presteert matig

Het is opmerkelijk hoe matig de Britse economie presteert in de tweede periode van verruiming van de geldvoorraad (Quantitative Easing 2), zo merkt Mike Amey van PIMCO op.

Natuurlijk bestaat QE niet in een vacuüm; het staat er met de begroting nu heel anders voor dan in 2009 en ook de ontwikkelingen in de eurozone hebben merkbaar invloed op de Britse groei.

Amey vindt dat de Bank of England geldverruimende maatregelen zeker in zijn palet van beleidsmaatregelen moet handhaven, niet in de laatste plaats omdat de bank de rente op de Britse staatsobligaties laag houdt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content