De 10 jarige Bonos stond vorige week vrijdag op een rendement van 5,15%. Toen de uitslag in Italië officieel was steeg het rendement snel naar 5,5%.

Een stijging van het rendement van bijna 7%. Maar na de initiële paniek daalde het rendement naar 5,1%. Veel marktpartijen

hadden rekening gehouden met een vlucht uit de Zuid-Europese markten als de verkiezingsuitslag in Italië zou tegenvallen.

De ontwikkeling van de Spaanse obligatiemarkt kan ten dele verklaard worden door beleggers die van Italiaanse leningen overstappen naar Spanje.

Niet alleen is het rendement hoger maar ook is er in Spanje "relatief" minder politieke onzekerheid. De regerende Partido Popular (PP) onder leiding van Mariano Rajoy heeft met 185 zetels van de 350 een meerderheid in het Spaanse parlement.

Natuurlijk is de PP niet populair door de strenge bezuinigingen maar gezien de machtsverhouding zullen de komende jaren geen verkiezingen hoeven plaats te vinden.

In de uiteindelijke daling van de Spaanse rendementen zien Wilfried Steentjes een aanwijzing dat de grote paniek die er was in de Europese staatsleningenmarkten afgelopen zomer, niet herhaald zal worden. Als de Italianen een semistabiele regering kunnen vormen lijken ook deze leningen de komende maanden kansrijk.

De 10 jarige Bonos stond vorige week vrijdag op een rendement van 5,15%. Toen de uitslag in Italië officieel was steeg het rendement snel naar 5,5%. Een stijging van het rendement van bijna 7%. Maar na de initiële paniek daalde het rendement naar 5,1%. Veel marktpartijen hadden rekening gehouden met een vlucht uit de Zuid-Europese markten als de verkiezingsuitslag in Italië zou tegenvallen. De ontwikkeling van de Spaanse obligatiemarkt kan ten dele verklaard worden door beleggers die van Italiaanse leningen overstappen naar Spanje. Niet alleen is het rendement hoger maar ook is er in Spanje "relatief" minder politieke onzekerheid. De regerende Partido Popular (PP) onder leiding van Mariano Rajoy heeft met 185 zetels van de 350 een meerderheid in het Spaanse parlement. Natuurlijk is de PP niet populair door de strenge bezuinigingen maar gezien de machtsverhouding zullen de komende jaren geen verkiezingen hoeven plaats te vinden. In de uiteindelijke daling van de Spaanse rendementen zien Wilfried Steentjes een aanwijzing dat de grote paniek die er was in de Europese staatsleningenmarkten afgelopen zomer, niet herhaald zal worden. Als de Italianen een semistabiele regering kunnen vormen lijken ook deze leningen de komende maanden kansrijk.