De analisten vrezen dat CajaSur nog maar de eerste spaarbank is die in de problemen raakt en dat er nog meer gaan volgen. De crisis in de Spaanse vastgoedsector heeft de banken met ruim 450 miljard euro aan kredieten opgezadeld die nu toxisch dreigen te worden.

Door de fusie van Caja de Ahorros del Mediterraneo, Grupo Cajastur, Caja de Ahorros de Santander y Cantabria en Caja de Ahorros y Monte de Piedad de Extremadura ontstaat de naar grootte vijfde Spaanse financiële groep, met ruim 135 miljard euro in assets.

De staat dringt er op aan om zwakke banken met sterkere banken te laten fuseren, kwestie van zo de financiële sector te verstreken. Rafael Pampillon, hoofd economische analyse bij de IE Business School in Madrid, is van mening dat veel van de caja's of spaarbanken half bankroet zijn.

De spaarbanken hebben veel leningen uitstaan aan projectontwikkelaars en bovendien ook nog eens heel wat woonkredieten in portefeuille. Pampillon heeft het niet speciaal over de vier spaarbanken die een fusie aangekondigd hebben.

De 45 Spaanse spaarbanken stonden vijf keer zo veel leningen toe tijdens de boom van de Spaanse bouwsector, zowat de helft van die leningen staan uit bij de spaarbanken. De resterende 50% staat op de balans van de grote banken als bijvoorbeeld Santander.

De analisten vrezen dat CajaSur nog maar de eerste spaarbank is die in de problemen raakt en dat er nog meer gaan volgen. De crisis in de Spaanse vastgoedsector heeft de banken met ruim 450 miljard euro aan kredieten opgezadeld die nu toxisch dreigen te worden. Door de fusie van Caja de Ahorros del Mediterraneo, Grupo Cajastur, Caja de Ahorros de Santander y Cantabria en Caja de Ahorros y Monte de Piedad de Extremadura ontstaat de naar grootte vijfde Spaanse financiële groep, met ruim 135 miljard euro in assets. De staat dringt er op aan om zwakke banken met sterkere banken te laten fuseren, kwestie van zo de financiële sector te verstreken. Rafael Pampillon, hoofd economische analyse bij de IE Business School in Madrid, is van mening dat veel van de caja's of spaarbanken half bankroet zijn. De spaarbanken hebben veel leningen uitstaan aan projectontwikkelaars en bovendien ook nog eens heel wat woonkredieten in portefeuille. Pampillon heeft het niet speciaal over de vier spaarbanken die een fusie aangekondigd hebben. De 45 Spaanse spaarbanken stonden vijf keer zo veel leningen toe tijdens de boom van de Spaanse bouwsector, zowat de helft van die leningen staan uit bij de spaarbanken. De resterende 50% staat op de balans van de grote banken als bijvoorbeeld Santander.