Sinds oktober 2010 is de rente volgens Wilfried Steentjes van Steentjes Vermogensbeheer niet zo laag geweest.

Nu moet voor de zorgvuldigheid worden vermeld dat sinds die tijd de rente wel even vaker onder de 5% was.

Begin januari dit jaar, in maart vorig jaar en in augustus 2011. Dat laatste nadat de Europese centrale bank duidelijk aangaf dat

zij Spaanse obligaties wilde gaan kopen.

Duurzaam

Maar telkens als de rente onder de 5% kwam steeg hij weer snel. In juli vorig jaar was het niveau bijna 7%.

Toch lijken er volgens Wilfried Steentjes nu genoeg redenen te zijn om te veronderstellen dat de Spaanse rente niet snel meer fors boven de 5% zal komen.

Allereerst natuurlijk omdat overal in Europa de spreads aan het dalen zijn. Een spread geeft het verschil aan tussen de rente in het ene land en het andere.

De daling van de spread duidt op verminderde spanning. Daarnaast bleek ook afgelopen week dat als Spanje naar de obligatiemarkt gaat om geld op te halen.

Afgelopen week kon met relatief gemak € 5 mld uit de markt worden gehaald. Als de Spaanse minister van Financiën had gewild had hij nog meer kunnen ophalen op een niveau van 4,917.

Spaanse obligaties behoren nu tot de beste obligatiemarktbeleggingen in 2013 met een totaal rendement van 3,8%.

Dit terwijl vergelijkbare Duitse obligaties 0,8% verloren. Dit gegeven geeft aan dat wellicht steeds meer partijen in deze leningen durven te gaan beleggen. Immers ook op dit niveau en versus het rendement op Duitse leningen is het rendement aantrekkelijk.

Naast dit beleggingstechnisch aspect is er ook het gegeven dat heel langzaam de economie in Spanje zich begint te herstellen. De afgelopen week uitgekomen industriële productie was minder slecht dan men had gevreesd.

Sinds oktober 2010 is de rente volgens Wilfried Steentjes van Steentjes Vermogensbeheer niet zo laag geweest. Nu moet voor de zorgvuldigheid worden vermeld dat sinds die tijd de rente wel even vaker onder de 5% was. Begin januari dit jaar, in maart vorig jaar en in augustus 2011. Dat laatste nadat de Europese centrale bank duidelijk aangaf dat zij Spaanse obligaties wilde gaan kopen.Duurzaam Maar telkens als de rente onder de 5% kwam steeg hij weer snel. In juli vorig jaar was het niveau bijna 7%. Toch lijken er volgens Wilfried Steentjes nu genoeg redenen te zijn om te veronderstellen dat de Spaanse rente niet snel meer fors boven de 5% zal komen. Allereerst natuurlijk omdat overal in Europa de spreads aan het dalen zijn. Een spread geeft het verschil aan tussen de rente in het ene land en het andere. De daling van de spread duidt op verminderde spanning. Daarnaast bleek ook afgelopen week dat als Spanje naar de obligatiemarkt gaat om geld op te halen. Afgelopen week kon met relatief gemak € 5 mld uit de markt worden gehaald. Als de Spaanse minister van Financiën had gewild had hij nog meer kunnen ophalen op een niveau van 4,917. Spaanse obligaties behoren nu tot de beste obligatiemarktbeleggingen in 2013 met een totaal rendement van 3,8%. Dit terwijl vergelijkbare Duitse obligaties 0,8% verloren. Dit gegeven geeft aan dat wellicht steeds meer partijen in deze leningen durven te gaan beleggen. Immers ook op dit niveau en versus het rendement op Duitse leningen is het rendement aantrekkelijk. Naast dit beleggingstechnisch aspect is er ook het gegeven dat heel langzaam de economie in Spanje zich begint te herstellen. De afgelopen week uitgekomen industriële productie was minder slecht dan men had gevreesd.