Dat bleek dus niet het geval te zijn en de ontgoocheling was vandaag dan ook groot. Het rendement op de 10-jarige Spaanse staatsobligatie sprintte 42 basispunten hoger tot 7,15%, na eerst met 15 basispunten te zijn gedaald.

Het rendement op de Italiaanse met dezelfde looptijd steeg met 39 basispunten tot 6,32, deze was eerst met 20 basispunten te zijn gedaald.

Ook de beurzen konden weinig anders dan de klappen incasseren. De Euro Stoxx 50 verloor meer dan 2,50%, in het geval van de BEL 20 liep het verlies op tot iets meer dan 2%. Het scorebord voor de BEL 20 op de Brusselse beurs was volledig roodgekleurd. In de loop van de donderdagsessie kwam Elia met een bericht.

Transparantie van de Belgische elektriciteitsmarkt: bijkomende stap genomen

De transparantie van de informatie betreffende de productiecapaciteit in België, die op de website van Elia wordt gepubliceerd, neemt toe met de publicatie van bijkomende gegevens.

Die hebben betrekking op de voorspelling van de beschikbare productiecapaciteiten per productie-eenheid van meer dan 100 MW. Tot nu toe waren de gegevens enkel in opgetelde vorm per brandstoftype beschikbaar.

Anderzijds worden nieuwe berichten toegevoegd die voor de markt bestemd zijn: die hebben betrekking op de wijzigingen van de planning van de voorziene onbeschikbaarheden van productie-eenheden van meer dan 100 MW.

Elia zal deze informatie in bijna reële tijd publiceren telkens als een producent een planningswijziging meldt, om de markt zo spoedig mogelijk te informeren.

Bij deze twee types berichten voor de markt (geplande en ongeplande onbeschikbaarheden) zullen eveneens de namen van de eenheden worden vermeld, terwijl deze informatie vroeger enkel per brandstoftype werd gepubliceerd.

Deze bijkomende informatie wordt al vanaf 5 juli 2012 gepubliceerd. Zij past in het kader van het initiatief dat FEBEG in 2006 lanceerde met het oog op een systematische verbetering van de transparantie van de productiegegevens van de Belgische markt, conform de Europese richtlijnen en parallel met gelijkaardige ontwikkelingen in de buurlanden.

Dat bleek dus niet het geval te zijn en de ontgoocheling was vandaag dan ook groot. Het rendement op de 10-jarige Spaanse staatsobligatie sprintte 42 basispunten hoger tot 7,15%, na eerst met 15 basispunten te zijn gedaald. Het rendement op de Italiaanse met dezelfde looptijd steeg met 39 basispunten tot 6,32, deze was eerst met 20 basispunten te zijn gedaald. Ook de beurzen konden weinig anders dan de klappen incasseren. De Euro Stoxx 50 verloor meer dan 2,50%, in het geval van de BEL 20 liep het verlies op tot iets meer dan 2%. Het scorebord voor de BEL 20 op de Brusselse beurs was volledig roodgekleurd. In de loop van de donderdagsessie kwam Elia met een bericht.Transparantie van de Belgische elektriciteitsmarkt: bijkomende stap genomen De transparantie van de informatie betreffende de productiecapaciteit in België, die op de website van Elia wordt gepubliceerd, neemt toe met de publicatie van bijkomende gegevens. Die hebben betrekking op de voorspelling van de beschikbare productiecapaciteiten per productie-eenheid van meer dan 100 MW. Tot nu toe waren de gegevens enkel in opgetelde vorm per brandstoftype beschikbaar. Anderzijds worden nieuwe berichten toegevoegd die voor de markt bestemd zijn: die hebben betrekking op de wijzigingen van de planning van de voorziene onbeschikbaarheden van productie-eenheden van meer dan 100 MW. Elia zal deze informatie in bijna reële tijd publiceren telkens als een producent een planningswijziging meldt, om de markt zo spoedig mogelijk te informeren. Bij deze twee types berichten voor de markt (geplande en ongeplande onbeschikbaarheden) zullen eveneens de namen van de eenheden worden vermeld, terwijl deze informatie vroeger enkel per brandstoftype werd gepubliceerd. Deze bijkomende informatie wordt al vanaf 5 juli 2012 gepubliceerd. Zij past in het kader van het initiatief dat FEBEG in 2006 lanceerde met het oog op een systematische verbetering van de transparantie van de productiegegevens van de Belgische markt, conform de Europese richtlijnen en parallel met gelijkaardige ontwikkelingen in de buurlanden.