Momenteel bedraagt het rendement op de 10-jarige Spaanse staatsobligatie 6,996%. De 2-jarige Duitse rente bevindt zich anderzijds nog steeds onder nul.

De publicatie van meevallende cijfers over de verwerkende industrie in het Verenigd Koninkrijk heeft ook het sentiment op de beurzen in positieve zin beïnvloedt.

De belangrijkste beursindices bevinden zich opnieuw in de plus, met Nyrstar als opvallendste stijger in Brussel.

Intel betaalt royaal voor belang in ASML

Intel heeft als eerste klant van ASML getekend voor een groot financieringsproject voor de verdere ontwikkeling van EUV en de overstap naar wafers met een doorsnede van 450 mm, zo merkt Theodoor Gilissen Bankiers op.

De Amerikaanse chipproducent krijgt op termijn een belang van 15% in ASML. De Nederlandse chipmachinefabrikant wil de belangrijke klanten een maximaal belang geven van in totaal 25%.

Theodoor Gilissen Bankiers verwacht dat binnenkort ook Samsung en TSMC mee zullen doen. ASML haalt met de deals totaal Eur 4,19 mrd op.

De nieuwe aandeelhouders hebben een beperkt stemrecht en in de komende zes jaar mag geen enkele klant een belang hebben dat groter is dan 19,9%.

De bestaande aandeelhouders worden gecompenseerd voor deze verwatering door een aandeleninkoop. Bij een uitgiftekoers van Eur 39,91 (de prijs die Intel betaalt) voor de uitgifte van het totaal van 25% komt er een omgekeerde aandelensplitsing van 3 voor 4 en een kasuitkering van Eur 9,98.

De minimumuitkering zal Eur 5,99 bedragen indien de aandeelhouders de deal met Intel goedkeuren. In dat geval zal de aandelenuitgifte 15% bedragen en alleen Intel houder van 15% van het aantal aandelen zijn.

ASML heeft met deze deal de kostbare ontwikkeling naar snellere chips veiliggesteld. Daarnaast is er nu een plan om de lang verwachte overstap naar wafers met een diameter van 450 mm te maken.

Binnen de chipindustrie was er lang onenigheid wie voor de financiering van de overstap op zou draaien. De deal is een belangrijke strategische zet van ASML, dat de overheersende wereldspeler op de markt voor chipmachines blijft. Theodoor Gilissen Bankiers vindt dat Intel een stevige prijs betaalt. Aangezien de chipmarkt een zeer cyclische markt is, handhaaft de bank het houden-advies op dit koersniveau.

Momenteel bedraagt het rendement op de 10-jarige Spaanse staatsobligatie 6,996%. De 2-jarige Duitse rente bevindt zich anderzijds nog steeds onder nul. De publicatie van meevallende cijfers over de verwerkende industrie in het Verenigd Koninkrijk heeft ook het sentiment op de beurzen in positieve zin beïnvloedt. De belangrijkste beursindices bevinden zich opnieuw in de plus, met Nyrstar als opvallendste stijger in Brussel.Intel betaalt royaal voor belang in ASML Intel heeft als eerste klant van ASML getekend voor een groot financieringsproject voor de verdere ontwikkeling van EUV en de overstap naar wafers met een doorsnede van 450 mm, zo merkt Theodoor Gilissen Bankiers op. De Amerikaanse chipproducent krijgt op termijn een belang van 15% in ASML. De Nederlandse chipmachinefabrikant wil de belangrijke klanten een maximaal belang geven van in totaal 25%. Theodoor Gilissen Bankiers verwacht dat binnenkort ook Samsung en TSMC mee zullen doen. ASML haalt met de deals totaal Eur 4,19 mrd op. De nieuwe aandeelhouders hebben een beperkt stemrecht en in de komende zes jaar mag geen enkele klant een belang hebben dat groter is dan 19,9%. De bestaande aandeelhouders worden gecompenseerd voor deze verwatering door een aandeleninkoop. Bij een uitgiftekoers van Eur 39,91 (de prijs die Intel betaalt) voor de uitgifte van het totaal van 25% komt er een omgekeerde aandelensplitsing van 3 voor 4 en een kasuitkering van Eur 9,98. De minimumuitkering zal Eur 5,99 bedragen indien de aandeelhouders de deal met Intel goedkeuren. In dat geval zal de aandelenuitgifte 15% bedragen en alleen Intel houder van 15% van het aantal aandelen zijn. ASML heeft met deze deal de kostbare ontwikkeling naar snellere chips veiliggesteld. Daarnaast is er nu een plan om de lang verwachte overstap naar wafers met een diameter van 450 mm te maken. Binnen de chipindustrie was er lang onenigheid wie voor de financiering van de overstap op zou draaien. De deal is een belangrijke strategische zet van ASML, dat de overheersende wereldspeler op de markt voor chipmachines blijft. Theodoor Gilissen Bankiers vindt dat Intel een stevige prijs betaalt. Aangezien de chipmarkt een zeer cyclische markt is, handhaaft de bank het houden-advies op dit koersniveau.