De Spaanse financiële sector heeft een blootstelling van in totaal 78,81 miljard euro aan Portugal. Die uitstaande kredieten kunnen definitief probleemkredieten gaan worden wanneer het buurland op zijn beurt externe hulp zal moeten gaan zoeken. Algemeen wordt aangenomen dat Portugal het volgende land wordt dat in de problemen gaat raken.

We trappen waarschijnlijk een open deur in door te stellen dat het Spanje economisch gezien niet voor de wind gaat, zeker niet wat de verwerkende industrie betreft. Het BBP is al vijf kwartalen op rij gedaald, zo bleek gisteren.

Catalonië weigert halsstarrig aan het lijntje van Madrid te lopen

Het bestaan van 17 regio's met een vrij grote autonomie is een ander teer punt. Die Spaanse regio's komen namelijk steeds uitdrukkelijker in opstand tegen centraal gezag, wat zich onder andere vertaalt in het niet willen opvolgen van de instructies betreffende het begrotingsdeficiet.

Catalonië weigert bijvoorbeeld halsstarrig aan het lijntje van Madrid te lopen. Het Catalaans tekort op de begroting bedroeg vorig jaar 3,70%, waar de Catalanen zelf op 2,60% hadden gemikt. De centrale regering had een tekort van maar 1,30% geëist en die eis heeft Barcelona feestelijk aan de laars gelapt.

De Spaanse financiële sector heeft een blootstelling van in totaal 78,81 miljard euro aan Portugal. Die uitstaande kredieten kunnen definitief probleemkredieten gaan worden wanneer het buurland op zijn beurt externe hulp zal moeten gaan zoeken. Algemeen wordt aangenomen dat Portugal het volgende land wordt dat in de problemen gaat raken. We trappen waarschijnlijk een open deur in door te stellen dat het Spanje economisch gezien niet voor de wind gaat, zeker niet wat de verwerkende industrie betreft. Het BBP is al vijf kwartalen op rij gedaald, zo bleek gisteren.Catalonië weigert halsstarrig aan het lijntje van Madrid te lopenHet bestaan van 17 regio's met een vrij grote autonomie is een ander teer punt. Die Spaanse regio's komen namelijk steeds uitdrukkelijker in opstand tegen centraal gezag, wat zich onder andere vertaalt in het niet willen opvolgen van de instructies betreffende het begrotingsdeficiet. Catalonië weigert bijvoorbeeld halsstarrig aan het lijntje van Madrid te lopen. Het Catalaans tekort op de begroting bedroeg vorig jaar 3,70%, waar de Catalanen zelf op 2,60% hadden gemikt. De centrale regering had een tekort van maar 1,30% geëist en die eis heeft Barcelona feestelijk aan de laars gelapt.