In reactie op de staking daalden de Spaanse obligatiekoersen, waardoor het rendement op de 10-jarige staatsobligatie opnieuw opliep richting 5,50%. Dat rendement stond bij het slot van de handel op 5,46%, of een stijging met 13 basispunten ten opzichte van het slotniveau van woensdag. Overigens vertoonde ook de Italiaanse rente weer een stijgende trend, zodat de periferie weer in de vuurlinie kwam te staan.

Vrees voor besmetting steekt de kop weer op

Sercan Eraslan, fixed-income strategist bij WestLB AG in Dusseldorf, merkt op dat de situatie in Spanje zorgwekkend blijft. Standard & Poor's waarschuwde gisteren voor een nieuwe Griekse schuldenherschikking en daardoor heeft de vrees voor een besmetting richting Spanje opnieuw de kop opgestoken.

De Spaanse minister van Begroting Cristobal Montoro heeft al laten weten niet bereid te zijn om de eisen van de stakers in te willigen. Spanje handhaaft met andere woorden de eerder aangekondigde besparingsplannen.

Het risico blijft echter bestaan dat het deficiet op de Spaanse begroting groter dan verwacht gaat uitvallen, waardoor de druk op het land opnieuw kan toenemen. In de komende dagen zal de evolutie van de Spaanse obligatierente daarom nauwlettend in de gaten worden gehouden.

In reactie op de staking daalden de Spaanse obligatiekoersen, waardoor het rendement op de 10-jarige staatsobligatie opnieuw opliep richting 5,50%. Dat rendement stond bij het slot van de handel op 5,46%, of een stijging met 13 basispunten ten opzichte van het slotniveau van woensdag. Overigens vertoonde ook de Italiaanse rente weer een stijgende trend, zodat de periferie weer in de vuurlinie kwam te staan. Vrees voor besmetting steekt de kop weer op Sercan Eraslan, fixed-income strategist bij WestLB AG in Dusseldorf, merkt op dat de situatie in Spanje zorgwekkend blijft. Standard & Poor's waarschuwde gisteren voor een nieuwe Griekse schuldenherschikking en daardoor heeft de vrees voor een besmetting richting Spanje opnieuw de kop opgestoken. De Spaanse minister van Begroting Cristobal Montoro heeft al laten weten niet bereid te zijn om de eisen van de stakers in te willigen. Spanje handhaaft met andere woorden de eerder aangekondigde besparingsplannen. Het risico blijft echter bestaan dat het deficiet op de Spaanse begroting groter dan verwacht gaat uitvallen, waardoor de druk op het land opnieuw kan toenemen. In de komende dagen zal de evolutie van de Spaanse obligatierente daarom nauwlettend in de gaten worden gehouden.