Zapatero vertelde voor de U.S. Chamber of Commerce in Washington dat het deficiet op de Spaanse begroting het gevolg was van maatregelen genomen om de economie te stimuleren. De uitgaven daarvoor zouden nu echter een piek bereikt hebben.

Een ambtenaar uit het gevolg van de premier zei na de meeting dat Spanje strenge maatregelen gaat nemen om het deficiet terug te dringen. Het is de bedoeling om het deficiet tegen 2013 met 50 miljard euro terug te te dringen.

Het tekort op de Spaanse begroting bedraagt nu 11,50% van het BBP en dat deficiet moet zo snel mogelijk teruggedrongen worden tot 3%. De vraag van de financiële markten is echter of dat gaat lukken.

Volgens Zapatero zijn de Spaanse schulden nog aanvaardbaar, rekening gehouden met de omstandigheden. Hij zei te geloven dat de rating van zijn land voorlopig geen gevaar loopt.

Standard & Poor's in januari 2009 heeft de rating voor de Spaanse schuld verlaagd tot AA+, komende van AAA. De outlook werd bovendien verlaagd van 'stabiel' naar 'negatief'.

Volgens Zapatero is de Spaanse debt-to-GDP ratio 20 basispunten lager dan het gemiddelde van de EU-landen. Met zijn toespraak hoopt de premier om Amerikaanse investeerders aan te trekken om de werkloosheid in zijn land te helpen oplossen.

Zapatero vertelde voor de U.S. Chamber of Commerce in Washington dat het deficiet op de Spaanse begroting het gevolg was van maatregelen genomen om de economie te stimuleren. De uitgaven daarvoor zouden nu echter een piek bereikt hebben. Een ambtenaar uit het gevolg van de premier zei na de meeting dat Spanje strenge maatregelen gaat nemen om het deficiet terug te dringen. Het is de bedoeling om het deficiet tegen 2013 met 50 miljard euro terug te te dringen. Het tekort op de Spaanse begroting bedraagt nu 11,50% van het BBP en dat deficiet moet zo snel mogelijk teruggedrongen worden tot 3%. De vraag van de financiële markten is echter of dat gaat lukken. Volgens Zapatero zijn de Spaanse schulden nog aanvaardbaar, rekening gehouden met de omstandigheden. Hij zei te geloven dat de rating van zijn land voorlopig geen gevaar loopt. Standard & Poor's in januari 2009 heeft de rating voor de Spaanse schuld verlaagd tot AA+, komende van AAA. De outlook werd bovendien verlaagd van 'stabiel' naar 'negatief'. Volgens Zapatero is de Spaanse debt-to-GDP ratio 20 basispunten lager dan het gemiddelde van de EU-landen. Met zijn toespraak hoopt de premier om Amerikaanse investeerders aan te trekken om de werkloosheid in zijn land te helpen oplossen.