Met de toezegging dat de Spaanse overheid maar liefst Eur 100 mrd uit het Europese noodfonds kan lenen voor de herstructurering van de Spaanse banken, is Europa volgens Theodoor Gilissen Bankiers nu voor het eerst proactief opgetreden. In de afgelopen maanden reageerden de Europese overheden over het algemeen te laat en schoten de acties te kort.

Nu lijkt het besef te zijn gekomen dat de tijd begint te dringen. Deze week zijn de markten extra nerveus vanwege de verkiezingen in Griekenland aanstaande zondag.

Mocht Alexis Tsipras van de Syriza-coalitie winnen, dan zal hij proberen de reeds gesloten deals open te breken met het risico dat Griekenland geen noodhulp meer krijgt en gedwongen wordt uit de Eurozone te stappen.

Dat Griekenland op korte termijn zo'n stap zal zetten lijkt echter niet logisch, gezien het nog altijd forse begrotingstekort.

Belangrijke onzekerheid valt weg

De hulp aan de Spaanse banken haalt volgens Theodoor Gilissen Bankiers een belangrijke onzekerheid weg, maar als Spanje de totaal beschikbare Eur 100 mrd aan hulp opneemt, loopt de Spaanse overheidsschuld dit jaar wel op van circa 80% naar 90% van het BNP.

Onzeker is nog of de hulp via het EFSF gaat lopen of via het ESM. Dat maakt veel uit, want als het via het ESM gaat, heeft de lening senioriteit op de overige schuld en kan het voor Spanje duurder worden om te lenen.

Het risico dat vooral de Spaanse banken Spaanse overheidsleningen blijven opkopen blijft bestaan en daarmee neemt de kwetsbaarheid voor de ontwikkeling van de Spaanse overheidsfinanciën alleen maar toe.

Die overheidsfinanciën zijn moeilijk te beheersen gezien de macht van de regio's. Het valt dan ook te hopen dat Europa proactief blijft en haast maakt met verdere integratie, zoals bijvoorbeeld de opzet van een bankenunie. In de afgelopen maanden bleek maar al te vaak dat zodra de rust hersteld was de drang om door te zetten ook wat afnam.

De opluchting over de Spaanse deal zal vandaag de stemming beheersen, maar de kans dat die positieve stemming zal doorzetten is klein gezien de onzekerheid van de Griekse verkiezingen aanstaande zondag.

Mogelijk willen beleggers tegen het einde van de week ook het kruid droog houden in de aanloop naar de belangrijke rentebesluit van volgende week.

Met de toezegging dat de Spaanse overheid maar liefst Eur 100 mrd uit het Europese noodfonds kan lenen voor de herstructurering van de Spaanse banken, is Europa volgens Theodoor Gilissen Bankiers nu voor het eerst proactief opgetreden. In de afgelopen maanden reageerden de Europese overheden over het algemeen te laat en schoten de acties te kort. Nu lijkt het besef te zijn gekomen dat de tijd begint te dringen. Deze week zijn de markten extra nerveus vanwege de verkiezingen in Griekenland aanstaande zondag. Mocht Alexis Tsipras van de Syriza-coalitie winnen, dan zal hij proberen de reeds gesloten deals open te breken met het risico dat Griekenland geen noodhulp meer krijgt en gedwongen wordt uit de Eurozone te stappen. Dat Griekenland op korte termijn zo'n stap zal zetten lijkt echter niet logisch, gezien het nog altijd forse begrotingstekort.Belangrijke onzekerheid valt weg De hulp aan de Spaanse banken haalt volgens Theodoor Gilissen Bankiers een belangrijke onzekerheid weg, maar als Spanje de totaal beschikbare Eur 100 mrd aan hulp opneemt, loopt de Spaanse overheidsschuld dit jaar wel op van circa 80% naar 90% van het BNP. Onzeker is nog of de hulp via het EFSF gaat lopen of via het ESM. Dat maakt veel uit, want als het via het ESM gaat, heeft de lening senioriteit op de overige schuld en kan het voor Spanje duurder worden om te lenen. Het risico dat vooral de Spaanse banken Spaanse overheidsleningen blijven opkopen blijft bestaan en daarmee neemt de kwetsbaarheid voor de ontwikkeling van de Spaanse overheidsfinanciën alleen maar toe. Die overheidsfinanciën zijn moeilijk te beheersen gezien de macht van de regio's. Het valt dan ook te hopen dat Europa proactief blijft en haast maakt met verdere integratie, zoals bijvoorbeeld de opzet van een bankenunie. In de afgelopen maanden bleek maar al te vaak dat zodra de rust hersteld was de drang om door te zetten ook wat afnam. De opluchting over de Spaanse deal zal vandaag de stemming beheersen, maar de kans dat die positieve stemming zal doorzetten is klein gezien de onzekerheid van de Griekse verkiezingen aanstaande zondag. Mogelijk willen beleggers tegen het einde van de week ook het kruid droog houden in de aanloop naar de belangrijke rentebesluit van volgende week.